Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Και στην Ιταλία φεύγουν οι νέοι



Ένα νέο κύμα μετανάστευσης κάνει την εμφάνισή της στη γείτονα χώρα, ξυπνώντας μνήμες από άλλες εποχές. Όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι Ιταλοί, που η έλλειψη ευκαιριών, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί τους αναγκάζουν να αναζητήσουν διεξόδους στο εξωτερικό.



Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Ιταλία, πολλοί είναι οι νέοι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την ειδυλλιακή χώρα τους, προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, ένας στους τρεις νέους Ιταλούς είναι άνεργος και αδυνατεί να βρει εργασία. Μόνη διέξοδο βλέπουν την μετανάστευση, όχι μόνο σε αναπτυγμένες χώρες όπως Γερμανία και Σκανδιναβία, αλλά και σε χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και στην πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,Τουρκία.

Η Ιταλία έχει χαράξει, όπως η Ελλάδα, τη δική της μεταναστευτική ιστορία ανά τους αιώνες, με μεταναστευτικά ρεύματα κυρίως προς τις ΗΠΑ, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης είναι και αυτή μια χώρα υποδοχής μεταναστών. Τώρα, η πολιτική Μπερλουσκόνι και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Μόντιαφήνουν λίγες ελπίδες στους νέους χαράζοντας τις απαρχές ενός νέου ρεύματος.

Οι ελπίδες που έχουν εναποθέσει οι Ιταλοί στη νέα κυβέρνηση Μόντι είναι ελάχιστες, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι η διαφορά στην ποιότητα ζωή τους - αν υπάρξει - θα φανεί μετά από χρόνια.

Οι νεαροί Ιταλοί δηλώνουν απογοητευμένοι από το σύστημα που δεν έχει καταφέρει να τους προστατεύσει.

«Είμαστε μία χώρα όπου οι ευκαιρίες εξαρτώνται από το ποιούς ξέρεις και ελάχιστα από το τι ξέρεις. Παλεύεις αλλά στο τέλος αναγκάζεσαι να φύγεις» τονίζουν.

via nooz.gr