Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αύξηση γυναικών σε διοικητικές θέσεις θέλει η Βρετανία

Σημαντική αύξηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού σε κορυφαίες θέσεις καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, κυρίως δε μετά την απαίτηση του Βρετανού υπ. Εμπορίου το 25% των διοικητικών συμβουλίων να αποτελείται από θηλυκές παρουσίες.

Αν η επιχείρηση που εργάζεστε ζητά εργατικό δυναμικό με σφαιρική άποψη, συνεπές στην δουλειά του και τολμηρό να προβεί σε σκληρές ερωτήσεις, τότε μάλλον ψάχνει για γυναικείο προσωπικό, σύμφωνα με έρευνες.

Χώρες, όπως η Νορβηγία, Βρετανία και η Ισπανία, έχουν καθιερώσει την ύπαρξη συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα συμβούλια. Σήμερα, πρώην υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Μέρβιν Ντέιβις, επιτάσσει το 25% των διοικητικών συμβουλίων να αποτελείται από γυναίκες μέχρι το 2015, αλλιώς θα επιβληθούν αναγκαστικές ποσοστώσεις στις επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο.

Γιατί γυναίκες;
Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι «γιατί γυναίκες;» Η απάντηση φαίνεται να προκύπτει από έρευνα, η οποία δείχνει ότι εταιρείες με γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις τείνουν να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι αυτές που διοικούνται από άντρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσίευση της έρευνας «Γυναίκες στη Διοίκηση» του κ. Ντέιβις, από το Μάρτιο πάνω από το 21% των υπαλλήλων σε μεγάλες επιχειρήσεις είναι γυναίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βρετανική Premier Farnell, που τον Μάιο διόρισε την Βάλερι Γκούντινγκ ως πρόεδρο, η οποία είναι και μη εκτελεστικό μέλος στην Standard Chartered και το BBC.

Το ποσοστό εργαζόμενων γυναικών στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε, φτάνοντας στο 14% από την αρχή του Ιουλίου, ενώ το αντρικό εργατικό δυναμικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή επίσης, στο 14%, μειωμένο, όμως, από το 21% που ήταν το 2010.

30% Club
Μετά από αυτή τη διαπίστωση, μια ομάδα προέδρων βρετανικών επιχειρήσεων αποφάσισε να εισάγει την πρωτοβουλία «30% Club», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 30% των εργαζομένων θα είναι γένους θηλυκού, με σκοπό να επηρεάσει θετικά την κουλτούρα των εταιρειών και να την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Ένα βασικό πλεονέκτημα των γυναικών είναι ότι τείνουν να έρχονται περισσότερο προετοιμασμένες από ό,τι οι άντρες στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων», σύμφωνα με την Έλιν Χέρβενς, ιδρύτρια και πρόεδρο του Επαγγελματικού Φόρουμ Συμβουλίων, το οποίο συστάθηκε μετά το αίτημα της νορβηγικής κυβέρνησης για περισσότερες γυναίκες στο χώρο εργασίας.

Έρευνα της βρετανικής δικηγορικής εταιρείας, Eversheds, το Μάρτιο του τρέχοντος έτους συμπέρανε πως οι πιο πετυχημένες εταιρείες του κλάδου είχαν σημαντικό ποσοστό γυναικείου εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, περσινή έρευνα της εταιρείας Heidrick & Struggles and WomenCorporateDirectors κατέληξε πως οι γυναίκες με διοικητικές θέσεις τείνουν να είναι πιο διεκδικητικές στα φλέγοντα θέματα, όπως την αξιολόγηση της απόδοσης τους και της αμοιβές στελεχών. Εκτός αυτού, δεν φοβούνται μήπως φανούν αφελείς προβαίνοντας σε κάποιες αυτονόητες -πιθανόν- ερωτήσεις, ενώ οι άντρες δείχνουν ένα πιο εγωιστικό προφίλ.

«Τα διαμάντια της φούστας»
Η διευθύντρια της διαφημιστικής Leagas Delaney και μη εκτελεστικό μέλος της βρετανικής ασφαλιστικής Admiral, Μάργκαρετ Τζόνσον, ανέφερε πως «η διαφορά δεν σχετίζεται απλώς με το φύλλο, αλλά αφορά κυρίως στις διαφορετικές δεξιότητες και συμπεριφορές τους, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης».

Ωστόσο, η κ. Τζόνσον παραδέχεται ότι οι άντρες θα χρειαστούν χρόνο για να αποδεχτούν τις γυναίκες, ιδιαίτερα δε όσοι είναι άνω των 50 ετών, καθώς δεν έχουν μεγαλώσει με την ιδέα της κατοχής ηγετικών ρόλων από τις γυναίκες.

Ο καθηγητής του Cass Business School, Μπομπ Γκάρατ, χαρακτήρισε αυτές τις γυναίκες ως «Τα διαμάντια της φούστας» και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλομορφία στους χώρους εργασίας.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, οι περισσότερες γυναίκες με ιδιαίτερες δεξιότητες προτιμούν να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις παρά να ενταχθούν στα συμβούλια, ώστε να εφαρμόζουν πλήρως τις δικές τους τεχνικές. Αυτές είναι και οι γυναίκες που θα διαμορφώσουν την επόμενη γενιά μεσαίου μεγέθους εταιρειών, οι οποίες θα έχουν την τάση να αναπτύσσονται ταχύτερα και να είναι πιο κερδοφόρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters