Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα φέτος "βλέπει" για Ελλάδα η M. Stanley

Η ανάκαμψη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά τα στοιχεία που έρχονται είναι λιγότερο άσχημα, επισημαίνει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία για την ελληνική οικονομία.









Όπως υποστηρίζει, τα σοκ που έπληξαν την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για έξοδο από το ευρώ, αρχίζουν να διαλύονται, και η ροή των καταθέσεων στις τράπεζες φαίνεται τώρα πλήρως σταθεροποιημένη.

Επίσης, τονίζει ότι το κενό στην ανταγωνιστικότητα «κλείνει», εμώ επισημαίνει ότι καθώς το κόστος εργασίας ανά μονάδα πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω, το κίνητρο για την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας χαμηλότερης συναλλακτικής ισοτιμίας, πλέον δεν υπάρχει.

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, και θα το διατηρήσει στη συνέχεια», υποστηρίζει η Morgan Stanley.

Επίσης, αναφέρει ότι το ρίσκο μετάδοσης από την Κύπρο εμφανίζεται περιορισμένο, ενώ υπογραμμίζει πως η κύρια πηγή αβεβαιότητας είναι τα εγχώρια πολιτικά και η εν εξελίξει αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

«Ενώ υπάρχει κάποιο περιθώριο για ελιγμούς, η ικανότητα της κυβέρνησης να παραμείνει σε τροχιά, θα παρακολουθείται ευρέως από τους επενδυτές στη διάρκεια του χρόνου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Θεωρεί ακόμη πως το ρίσκο/ανταμοιβή που παρουσιάζουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Οι τρέχοντες αποτιμήσεις είναι χαμηλότερες από τα περισσότερα σενάρια που έχει εκπονήσει ο οίκος μεσοπρόθεσμα. «Στην πραγματικότητα, αναμένουμε ότι το strip (το "πακέτο" των 20 νέων ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν με το PSI) θα φθάσει στο 52,5% μέχρι το τέλος του έτους», επισημαίνει.

Πτωτικό (ρίσκο) βλέπει η Morgan Stanley μόνο σε περίπτωση μιας εξόδου από το ευρώ (απομακρυσμένο ρίσκο κατά την άποψή της) ή σε μια πιθανότητα δεύτερης αναδιάρθρωσης, με τον επίσημο και τον ιδιωτικό κλάδο να δέχονται πλήγμα 60%.