Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Ας τελειώνει η φαρσοκωμωδία με την Ελλάδα



"Είναι ώρα να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία" υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Spiegel,Στέφαν Κάιζερ, αναφερόμενος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας από τους εταίρους και το ΔΝΤ, "βλέποντας" ως μόνη λογική και "τίμια" εξέλιξη τη χρεοκοπία...


"Εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για τη λεγόμενη διάσωσή της. Συμφωνήθηκαν μέτρα λιτότητας, βοήθεια δόθηκε και οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν να υποστούν εθελοντικά απώλειες στα ομόλογά τους", λέει ο συντάκτης του άρθρου.

Και προσθέτει: "Παρόλα αυτά σήμερα η Ελλάδα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν στην αρχή. Η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος διογκώνεται και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίου.Δεν υπάρχει η μικρότερη ένδειξη πως η κατάσταση βελτιώνεται. Κάτι πήγε εξαιρετικά στραβά με αυτή τη διάσωση".

"Κανείς εκ των πρωταγωνιστών δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι γίνεται", υποστηρίζει και σημειώνει ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ως όλα να έβαιναν καλώς, βάζοντας ξανά και ξανά τελεσίγραφα που παραβιάζονται επίσης επανειλημμένως.

"Με επιμονή αρνούνται να παραδεχτούν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν τελειώναμε αυτή τη φάρσα", σημειώνει.

Ο κ. Κάιζερ υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα θα καταφέρουν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα, καθυστερώντας για λίγο τη στάση πληρωμών.

Προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση γρηγορότερα από τις προβλέψεις και την ίδια στιγμή η συμφωνία των Βρυξελλών αποδεικνύεται ανεπαρκέστερη ημέρα με την ημέρα.

"Ίσως πρέπει να δοκιμάσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια: Η χώρα δεν μπορεί να μειώσει το βουνό του χρέους της ώστε κάποια στιγμή να βγει στις αγορές, αν δεν γίνει ένα "καθοριστικό κούρεμα", αν δηλαδή δεν κηρύξει στάση πληρωμών.

Σημειώνει πως είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί μία τέτοια προοπτική, ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτή είναι η μόνη "τίμια λύση" για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να προστατευθεί στη συνέχεια με ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Αυτό είναι -όπως λέει- το μόνο "πακέτο διάσωσης" που έχει νόημα.

via nooz.gr