Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Moody's υποβάθμισε τη μισή Ευρώπη - Αρνητική προοπτική για Βρετανία & Γαλλία


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία ενώ έθεσε σε αρνητική προοπτική και παρακολούθησε για πιθανή υποβάθμιση την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ως κύριες αιτίες για τις υποβαθμίσεις και τις αρνητικές προοπτικές αναφέρονται μεταξύ άλλων η ευρωπαϊκή κρίση και η αμφιβολία για τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών κρατών να προχωρήσουν στη υλοποίηση προγραμμάτων δημοσιονομικής λιτότητας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η άποψη της Moody's ότι η πιθανότητα μίας μη ελεγχόμενης ελληνικής πτώχευσης έχει αυξηθεί, παρά την υπογραφή του νέου Μνημονίου την Κυριακή, με προβαλλόμενο λόγο μία ενδεχόμενη αποτυχία στη στήριξη του PSI από τους επενδυτές ή μία ενδεχόμενη αποτυχία στη λήψη περαιτέρω χρηματοοικονομικής στήριξης από τους επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η Moody's υποβάθμισε όχι μόνο την προοπτική της Βρετανίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά και την προοπτική της Τράπεζας της Αγγλίας.

Περισσότερα για τους οίκους αξιολόγησης και το πώς αναμένεται να διαμορφώσουν μία νέα χρηματοπιστωτική τάξη πραγμάτων αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο όπως διαμορφώνεται από την παρατεταμένη κρίση μπορείτε να βρείτε στο νέο βιβλίο του Πάνου Παναγιώτου "Το Μεγάλο Κόλπο" από τις εκδόσεις Λιβάνη.