Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ισχυρή ανάκαμψη του ευρώ προβλέπει η HSBC

Το ευρώ δεν ήρθε απλώς για να μείνει αλλά είναι πιθανό να ανακάμψει το 2012 περισσότερο από όσο αναμένει η αγορά, εκτιμά η παγκόσμια τράπεζα HSBC, "παρακάμπτοντας" το αδύναμο ξεκίνημα του νομίσματος στο έτος.

Παρά τη διολίσθηση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 μηνών έναντι του δολαρίου και της στερλίνας αλλά και σε χαμηλό 11 ετών έναντι του γεν, οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC εκτιμούν πως το μέλλον για το νόμισμα της Ευρωζώνης είναι πιο ρόδινο από ότι πιστεύουν ορισμένοι μετέχοντες στην αγορά εξαιτίας της κρίσης χρέους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, το ευρώ αναμένεται να ανακάμψει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους στα 1,44 δολάρια, ήτοι 16 σεντς περίπου υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, προβλέπει ανάκαμψη του νομίσματος πριν τη λήξη του έτους στις 0,90 στερλίνες και στα 107 γεν, έναντι της στερλίνας και του γεν αντίστοιχα αλλά και μια άνοδο της τάξης των 27 σεντ έναντι του αυστραλιανού δολαρίου στα 1,52 δολάρια.

"Αν θεωρήσουμε πως δεν προβλέπεται υψηλή πιθανότητα διάσπασης του ευρώ και χρεοκοπίας, είναι δύσκολο να δούμε το ευρώ να εξασθενίζει τους προσεχείς μήνες", αναφέρει στην έκθεσή της η ομάδα της HSBC με επικεφαλής τον David Bloom.

"Κατά την άποψή μας, η σταδιακή επίλυση της κρίσης είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα και όσο η ροή των ειδήσεων θα γίνεται λιγότερο αρνητική, τόσο πιθανότερο είναι το ευρώ να ενισχύεται παρά να υποχωρεί τους επόμενους μήνες", προσθέτει.

Την πρόβλεψη της HSBC ενισχύει η πεποίθηση πως υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση εντός της Ευρωζώνης για την υπεράσπιση του κοινού νομίσματος παρά τη μέχρι τώρα μη πειστική αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών στην κρίση.

Επιπρόσθετα, η HSBC αναφέρει πως τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρά παρά τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, ενώ ο υψηλός αριθμός στοιχημάτων κατά του ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά είναι ευάλωτη στην ξαφνική βελτίωση της ψυχολογίας.

Ανάκαμψη του ευρώ βλέπει ακόμη και στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

"Ενδεχόμενη έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ θα έγειρε αναμφισβήτηση σημαντική αβεβαιότητα ωθώντας στην αρχή τους επενδυτές στο δολάρια, ωστόσο μόλις ξεκαθάριζε το τοπίο θα βλέπαμε πιθανότατα το ευρώ να ενδυναμώνεται", σημειώνεται στην έκθεση.

Κάτω από τα $1,28 το ευρώ

Με έντονες πιέσεις κινείται το ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, έπειτα από τη δημοπρασία των γαλλικών ομολόγων και καθώς οι ανησυχίες για τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης διατηρούνται.

Το γαλλικό υπουργείο οικονομικών κατάφερε να αντλήσει σχεδόν το μέγιστο ζητούμενο ποσό από ομόλογα ωρίμανσης από 10 έως 30 έτη, καθώς εξασφάλισε 7,936 δισ. ευρώ έναντι στόχου πώλησης τίτλων αξίας από 7 έως 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι επενδυτές φοβούνται μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή υποβάθμιση. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012», αναφέρει η FxPro. «Το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα καθορίσει την τύχη του ευρώ».

Ειδικότερα, το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί έως και τα 1,2770 δολάρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ υποχώρησε στα 98,47 γεν σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000.