Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ρεκόρ απασχόλησης και κατανάλωσης στη Γερμανία το 2011


Η «καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια» ήταν το 2011 όσον αφορά στην κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδίας των εμπορικών επιμελητηρίων DIHK. Σε επίπεδα ρεκόρ και ο αριθμός των απασχολούμενων.


Σύμφωνα με την DIHK η κατανάλωση αυξήθηκε 1,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά, με σταθερές τιμές, με αποτέλεσμα το 2011 να αναδεικνύεται στην «καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια».

Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η ομοσπονδία των εμπόρων λιανικής HDE, η οποία εκτιμά πως ο δείκτης κατανάλωσης το 2011, σε τρέχουσες τιμές, παρουσίασε άνοδο κατά 1,5%. Σημειώνεται πως σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, γεγονός που ευνοεί μια πολύ σθεναρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2009. «Η ευνοϊκή κατάσταση στην απασχόληση ωφελεί την εσωτερική ζήτηση», αναφέρει η DIHK.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών, ο αριθμός των απασχολούμενων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2011, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 41 εκατομμυρίων.

Σε σύνολο 82 εκατομμυρίων κατοίκων, συνολικά 41,04 άνθρωποι εργάζονταν το 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 535.000 ή 1,3% σε ένα έτος.

Αν συνυπολογιστούν και οι κάτοικοι της παραμεθορίου άλλων χωρών που περνούν καθημερινά τα σύνορα και εργάζονται στη Γερμανία ανεβαίνει σε 41,09 εκατομμύρια ο αριθμός αυτών που είχαν μια θέση εργασίας στη Γερμανία το 2011.

Η γερμανική αγορά εργασίας επωφελήθηκε από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα μετά την ύφεση του 2009. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το όριο του 7%, στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα ετήσια στοιχεία για την ανεργία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.