Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πρεμιέρα Draghi στην ΕΚΤ με αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων



Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδιάζοντας πλήρως τις αγορές που περίμεναν από την κεντρική τράπεζα να παραμείνει προσηλωμένη στην αυστηρή πολιτική της για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.






Ο Mario Draghi θα εξηγήσει το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας στην πρώτη εμφάνιση του σήμερα ως επικεφαλής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν επίσης κατά 25 μ.β. στο 2,00% και 0,50% αντιστοίχως με ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προβεί σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά, μέσα στο 2011 και ειδικότερα στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Απριλίου.

Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.
capital.gr