Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Προγραμματικές δηλώσεις από... τρεις πρωθυπουργούς



Eνώ αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί στη Βουλή άτυπο υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος στις προγραμματικές.



Ο Αντώνης Σαμαράς, πάλι, απευθύνθηκε νωρίτερα στην ΚΟ της ΝΔ, τονίζοντας εκ νέου τη «συμβολική» συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε τη διαγραφή του Σ. Χατζηγάκη μετά από δηλώσεις του περί «ακροδεξιών στοιχείων της ΝΔ».


Ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης διεγράφη από τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από δηλώσεις του πρώτου ότι «ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».

Ο πρώην υπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις του επίσης βουλευτή Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά με το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω. Και στο απόσπασμα να με βάλουν, δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω. Αντί να με διαγράψουν τα παιδιά μου και οι γενιές που έρχονται και να με φτύνει ο κόσμος στο δρόμο, ως προδότη της πατρίδας μου, προτιμώ να με διαγράψει η Συγγρού. Εάν θέλουν να με διαγράψουν ας με διαγράψουν», είπε.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε συμβολική τη συμμετοχή του κόμμαρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ υπερμύνθηκε των χειρισμών τους κατα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μιλώντας για δικαίωση των θέσεων και των στόχων της ΝΔ. Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητά εγγράφως η Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε το απόγευμα στη Βουλή σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Σκοπός της σύσκεψης είναι να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Πάντως, η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ξεκινά σήμερα στις 19:00, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα ακολουθήσει συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Στο επίκεντρο γι’ ακόμη μια φορά αναμένεται να βρεθεί η έκτη δόση με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα η τρόικα.