Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για EFSF - Ελλάδα"



Όλη την ημέρα χτες τα νέα από το 'μέτωπο' των Βρυξελλών ερχόταν όλο και πιο απογοητευτικά φανερώνοντας πως το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει κάποια ολοκληρωμένη λύση την Τετάρτη σε κανένα από τα δύο μεγάλα ζητήματα, την ενίσχυση του EFSF και το ύψος της ελληνικής αναδιάρθρωσης





Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης δημοσιεύσαμε πρώτοι στην Ελλάδα την πληροφορία ότι ακυρώθηκε το Eurogroup, κάτι που επιβεβαιώσαμε τόσο από πηγές στην Ελλάδα όσο και από πηγές στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια δημοσίευμα του CNBC υποστήριξε πως η ακύρωση του Eurogroup δε θα επηρεάσει καταλυτικά τη σύνοδο της Τετάρτης αλλά ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και πιθανόν συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί αμέσως μετά από ένα νέο Eurogroup.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, που φτάνουν στο XrimaNews.gr το πρωί της Τετάρτης δείχνουν ότι οι προσδοκίες για τις σημερινές αποφάσεις πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλες. Προς τα παρόν δε φαίνεται, όντως, να έχει υπάρξει συμφωνία για τα δύο μεγάλα ζητήματα.

Το XrimaNews.gr έχει πληροφορηθεί από χτες το περιεχόμενο του εισαγωγικού κειμένου της σημερινής συνόδου και σε αυτό φαίνεται πως τα κράτη θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κάτι το οποίο μάλλον θα είναι δύσκολο να συμβεί.

Πάντως, η είδηση που δημοσιεύσαμε τη Δευτέρα, ότι δηλαδή γίνονται συζητήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο EFSF και πιθανώς και της Βραζιλίας και της Κίνας δεν έχει διαψευσθεί μέχρι στιγμής αλλά αντίθετα οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως πράγματι συζητείται σε επίσημο επίπεδο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο EFSF.

Όπως και να έχει η Τετάρτη είναι μία ημέρα που όλος ο κόσμος θα έχει τα μάτια του στραμμένα στην Ευρώπη περιμένοντας θετικές εξελίξεις. Ας ελπίσουμε να μην απογοητευτούμε όλοι.