Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το EFSF ζητά έγκριση από την Κίνα για έκδοση ομολόγων σε γουάν



"Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν, σε περίπτωση που έδιναν την έγκρισή τους οι κινεζικές αρχές", επεσήμανε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέκλινγκ, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να πείσει την Κίνα να επενδύσει σε αυτό.




Όπως δήλωσε ο Ρέκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε οποιοδήποτε νόμισμα, συνεπώς και στο κινεζικό. Ωστόσο, διευκρίνησε ότι, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συγκατάθεση του Πεκίνου, κάτι το οποίο φαίνεται δύσκολο.


Στο μεταξύ, την Παρασκευή, μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οίκος αξιολόγησης "Standard & Poor's" αξιολόγησε με τον καλύτερο δυνατό βαθμό (ΑΑΑ) την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επεσήμανε ότι η προοπτική του Ταμείου είναι "σταθερή", αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής υποβάθμισής του.

«Οι εγγυήσεις των χωρών - μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του ΕFSF», διευκρινίστηκε από εκπροσώπους του "Standard & Poor's".

Μία μέρα μετά, το Σάββατο, το Ταμείο ανακοίνωσε πως η βαθμολογία ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητά του επιβεβαιώνεται και από τους οίκους αξιολόγησης "Moody's" και "Fitch".

Σύμφωνα με το EFSF, η θετική αξιολόγησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο για τον κανονισμό του και άρχισαν να εφαρμόζονται στις 18 Οκτωβρίου. Πλέον, η ικανότητα δανεισμού του να ανέρχεται στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμευση εγγυήσεων ύψους 780 δισεκατομμυρίων ευρώ.
tvxs.gr