Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

'Κούρεμα' 40% στο χρέος το επικρατέστερο σχέδιο από Deutsche Bank

Σχέδιο που θα επιτρέψει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 40% χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου παρουσίασαν χθες οι αναλυτές της Deutsche Bank.







Το σχέδιο αυτό, που κατά πολλούς αναλυτές είναι και το επικρατέστερο στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, προβλέπει ότι ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του επιτοκίου κατά 1% και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των νέων ομολόγων κατά 10 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι αναλυτές της τράπεζας, θα μπορούσε να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Υποστηρίζουν ακόμη πως η νέα αυτή εκδοχή του ελληνικού PSI, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα βοηθούσε ώστε να απομονωθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος από κάθε πιθανό κίνδυνο μόλυνσης άλλων χωρών. Παράλληλα θα παρείχε χρόνο σε Ιρλανδία και Πορτογαλία να οχυρωθούν και να διαφοροποιηθούν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Deutsche Bank το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να σκαρφαλώσει φέτος στο 162% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο.