Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Κινδυνεύει το ακαδημαϊκό εξάμηνο, προειδοποιεί το υπουργείο Παιδείας




Με εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ, υπενθυμίζει τις διατάξεις του νέου Νόμου-Πλαίσιο...















Αθήνα

Εάν δεν σταματήσετε τις καταλήψεις το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα χαθεί, διαμηνύει ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας που κρατούν σε κατάληψη την πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Με νέα εγκύκλιο που έστειλε στα πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει τις διατάξεις του νέου Νόμου-Πλαισίου σχετικά με τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

- Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33, ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία για τα Πανεπιστήμια και τη Διεύθυνση της Σχολής για τα ΤΕΙ και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα για τα ΑΕΙ και του Διευθυντή της Σχολής για τα ΤΕΙ .

- Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος. Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του Τμήματος ή της Σχολής.

- Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 33, αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

- Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 33, οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα.

Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων, όπως ορίζεται στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο.

«Παρακαλούμε να ενημερωθούν άμεσα οι Σχολές και τα Τμήματα αρμοδιότητάς σας» ζητάει το υπουργείο Παιδείας από τις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Μειώνονται τα δίδακτρα στο ΕΑΠ
Μειώνονται τα δίδακτρα για τη φοίτηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.

Με την απόφαση αυτή επανακαθορίζεται το ποσό συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών των φοιτητών του ΕΑΠ, από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, στα 650 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στα 800 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Το ποσό συμμετοχής μέχρι πέρυσι ανερχόταν σε 700 ευρώ για τα προπτυχιακά και σε 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ανά θεματική ενότητα.

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας φήμες για… ύποπτες συναλλαγές με τα σχολικά βιβλία
«Τις τελευταίες ημέρες διακινείται στον χώρο του διαδικτύου μια φήμη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οτι δήθεν τα DVDs με το σχολικό υλικό που μοιράστηκαν στους μαθητές ήταν παραγωγή εταιρείας του συζύγου της υπουργού Παιδείας», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά και προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόκειται για άθλιο και άκρως συκοφαντικό ψέμα, για το οποίο ήδη κινούνται νομικές διαδικασίες αποκατάστασης της αλήθειας και έχει ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Σημειώνουμε ότι η διαδικασία εκτύπωσης και διανομής των DVDs με το εκπαιδευτικό υλικό ανατέθηκε στο ΙΤΥΕ (Διόφαντος), το οποίο ακολούθησε κάθε νόμιμη διαδικασία για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης, με την οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση η υπουργός Παιδείας, ο σύζυγός της ή οποιοσδήποτε άλλος συγγενής» καταλήγει η ανακοίνωση.