Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Wikileaks: Στο φως οι «δράσεις» ΗΠΑ και Βρετανίας για τα πετρέλαια στην Κύπρο

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια στην Κύπρο αλλά και οι Βρετανικές απαιτήσεις να μην πλησιάσουν οι γεωτρήσεις στις βάσεις τους προκειμένου να μην δημιουργηθεί θέμα παραμονής των βάσεων στην Κύπρο, αποκαλύπτεται σε επτά διαβαθμισμένα έγγραφα από τις αμερικανικές πρεσβείες της Λευκωσίας και της Άγκυρας τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω του Wikileaks.


Το περιεχόμενο των εγγράφων φανερώνει τη στάση αλλά και τις απειλές της Άγκυρας, τις επεμβάσεις των Ισραηλινών και το ρόλο της Noble Energy, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις την στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.
Στα απόρρητα έγγραφα γίνεται αναφορά στην περίοδο από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009. Υπενθυμίζουμε πως το διάστημα αυτό προκηρύχτηκε διαγωνισμός αδειοδότητσης για τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα ενώ παράλληλα υπήρχε πληροφόρηση για ανάληψη των έργων από τη Noble Enegy.

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Ρόλαντ Σλίκερ εκφράζει τη δυσπιστία του ως προς την προώθηση διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων από την Κύπρο ενώ ο διάδοχός του, Φρανκ Ούρμπανσικ διατηρεί αντίθετη στάση όπως αποδεικνύεται από τηλεγράφημα που απέστειλε στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο και οι δύο διπλωμάτες ενδιαφέρονται να μην επηρεασθούν οι συνομιλίες από τις διαδικασίες για τα πετρέλαια.

Σε άλλο, απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 2 Αυγούστου, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου σχεδιάζει να διαθέσει σε πλειστηριασμό έντεκα οικόπεδα στη θάλασσα, που βρίσκεται στα νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου στα όρια της ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετείται στις συμφωνίες με την Αίγυπτο (2003), Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (τότε ήταν υπό διαπραγμάτευση)».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε αυτό το έγγραφο σημειώνεται ότι κανένα από τα οικόπεδα δεν βρίσκεται γεωγραφικά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ή στα ανοικτά της θάλασσας που διαχειρίζονται οι Τουρκοκύπριοι, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ή στα ανοικτά του χώρου που διαχειρίζεται.

Η Τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στη διαδικασία πλειστηριασμού αναφέροντας πως η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει το δικαίωμα να εισαγάγει διεθνείς συμφωνίες χωρίς τουρκοκυπριακή συγκατάθεση, ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να μοιραστεί τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου και ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες της χώρες της περιοχής, δηλαδή και την Τουρκία.