Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τα τεχνολογικά deals ξεπέρασαν την ύφεση



Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στις βιομηχανίες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, έχουν επιστρέψει στα προ της ύφεσης επίπεδα φέτος, χάρη σε μια σειρά μεγάλα deals όπως η εξαγορά της T-Mobile από την AT&T έναντι 39 δισ. δολάρια.




Μετά από δύο χρόνια σε «νάρκη», η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων κινείται στα επίπεδα που επικρατούσαν το 2008.

Η αξία των deals ανήλθε στα 323,3 δισ. δολάρια στους πρώτους οκτώ μήνεςς του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Το μέγεθος είναι αυξημένο 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και προσεγγίζει τα 338,3 δισ. δολάρια του Αυγούστου 2008, πριν «παγώσει» τις εμπορικές συναλλαγές η παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι τεχνολογικές συνεργασίες καθοδηγούνται από την επιτάχυνση των αλλαγών που επικρατούν στον κλάδο. Δύο από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις Τεχνολογίας Πληροφορικής στην Ιστορία, το PC και το κινητό τηλέφωνο, συγχωνεύονται στο smartphone και οι εταιρίες μπαίνουν σε αγώνα δρόμου για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις, όπως σημειώνει ο αναλυτής κ. Guido Mengelkamp της Citigroup.

«Οι ρυθμοί μεταβολών επιταχύνονται και αυτό δημιουργεί εντονότερη δραστηριότητα. Πολλές κινήσεις οφείλονται στις αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία και το cloud computing,” σημειώνει ο κ. Kurt Simon της JPMorgan.