Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ



Εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη η Πολωνία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της ΕΕ. Μετά την ένταξή της στους κόλπους της Ένωσης το 2004...







...η χώρα αναλαμβάνει για πρώτη φορά το συντονισμό των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων. Στην τελετή ανάληψης της προεδρίας στη Βαρσοβία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαν Ρομπέι.


Η περαιτέρω προσέγγιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ είναι η βασική προτεραιότητα της 6μηνης πολωνικής προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των χωρών αυτών στην πολωνική πρωτεύουσα. Παράλληλα η Βαρσοβία ελπίζει να έχει ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, παρότι η ίδια δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

Αλληλεγγύη με την Ελλάδα


Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung o πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε χθες την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην Ελλάδα. «Πρέπει να βοηθήσουμε τον Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του βρέθηκε πριν από 20 χρόνια «σε χειρότερη κατάσταση» από την Ελλάδα. Με τη βοήθεια της Ευρώπης όμως η Πολωνία κατάφερε να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Μετά την μεταπολίτευση το 1989, όπως είπε, η χώρα του βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος και έναν καλπάζοντα πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πολωνοί θεωρούνται υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το 80 % των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.