Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το Λεκανοπέδιο πνίγηκε και πάλι στο όζον το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, την Τετάρτη αναμένεται να κορυφωθεί η ζέστη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη και στους 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά της ανατολικής Ελλάδας. Ελαφρά ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες θα αισθανθούν οι κάτοικοι της χώρας από την Πέμπτη, οπότε ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει πτωτική πορεία.



Δεν είναι όμως μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες που κάνουν την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας αποπνικτική. Το Λεκανοπέδιο πνίγηκε και πάλι στο όζον το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα το απόγευμα της Κυριακής, οι τιμές όζοντος ξεπέρασαν ακόμη και τα όρια συναγερμού στους Θρακομακεδόνες και τη Νέα Σμύρνη, ενώ αρκετά υψηλές τιμές καταγράφηκαν σε Λιόσια, Περιστέρι, Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή και Κορωπί.

H Αθήνα βιώνει δραματικά τον συνδυασμό των κλιματικών αλλαγών με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε φωτοχημικούς ρύπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τη στιγμή που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη ρύπανση είναι αναμενόμενη, αφού το όζον είναι φωτοχημικός ρύπος που ευνοείται από τη ζέστη και την ηλιακή ακτινοβολία.