Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σε "junk" η Πορτογαλία από τη Moody΄s

Με υποβάθμιση τεσσάρων βαθμίδων, η Moody΄s στέλνει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας στην κατηγορία "junk", λέγοντας ουσιαστικά πως η χώρα, όπως ακριβώς η Ελλάδα, θα χρειαστεί πιθανότατα και νέο πακέτο στήριξης μελλοντικά.


Ειδικότερα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίαςυποβαθμίζεται σε Βa2" από "Baa1" προηγουμένως, με outlook "αρνητικό". Δεν αποκλείεται, δηλαδή, και περαιτέρω υποβάθμιση.

Παράλληλα, ο οίκος αναθεώρησε καθοδικά τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του πορτογαλικού χρέους σε (P) Not-Prime από (P) Prime-2.

Η Moody΄s αποδίδει την απόφαση υποβάθμισης στους εξής παράγοντες:

1. Στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο πως η Πορτογαλία δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων στο β΄ εξάμηνο του 2013, εάν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας απαιτήσει από τους ιδιώτες να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν, γεγονός που θα δημιουργήσει την ανάγκη νέων γύρων χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι το πακέτο στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε η Πορτογαλία θα επιτρέψει στη χώρα να μείνει μακριά από τις αγορές κεφαλαίων έως το β΄ εξάμηνο του 2013. Εάν στη συνέχεια δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια, τότε θα αναγκαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την Moody΄s.

2. Στην έντονη ανησυχία πως η χώρα δεν θα καταφέρει να ικανοποιήσει πλήρως το στόχο για τη μείωση ελλείμματος και τη σταθεροποίηση του χρέους, όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εξαιτίας των τρομακτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για τη μείωση των δαπανών, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας αντέδρασε γρήγορα λέγοντας πως η απόφαση της Moody΄s δεν λαμβάνει υπόψιν τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, από 9% του ΑΕΠ το 2010 και εν συνεχεία στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor΄s και Fitch είχαν προχωρήσει πρόσφατα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας (BBB-), διατηρώντας την ωστόσο σε κλίμακα "investment grade", δύο βαθμίδες πάνω από τη νέα αξιολόγηση της Moody΄s.
www.capital.gr