Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η ΕΕ δίνει όλα τα λεφτά για συγχρηματοδοτούμενα έργα



Διαπιστώνοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου οδηγεί την ελληνική οικονομία όλο και πιό βαθιά στην ύφεση, η ΕΕ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την εκτέλεση έργων, τα οποία μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.




 

Μειώνει την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή από 50% σε 15%, θα καλύψει προσωρινά κι αυτό το ποσοστό, ενώ παράλληλα θα χορηγήσει περίί τα 15 δισ. ευρώ, έναντι κονδυλίων τα οποία η Ελλάδα δικαιούται να απορροφήσει μελλοντικά από τα διαρθρωτικά Ταμεία.

Διά στόματος Ζοζέ Μπαρόζο η Κομσιιόν ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης, θα καταρτισθεί μηχανισμός τεχνικής υποστήριξης, που θα επιβλέπει έαν η χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα παρασχεθεί επιπλέον στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Το σχέδιο της Κομισιόν αφορά έργα που εντάσσονται σε διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ και συγχρηματοδοτούνται. Στόχος είναι να μη χάσει η Ελλάδα τα 22 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και τα οποία δεν μπορεί να απορροφήσει, καθώς -λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης - δεν μπορεί να καλύψει την εθνική συμμετοχή
Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμη και η - μειωμένη πλέον σε 15% - εθνική συμμετοχή ενδέχεται να καλυφθεί προσωρινά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν τώρα και θα παρακρατηθούν τα επόμενα χρόνια.
sofokleousin.gr