
Το ενδεχόμενο να μη φτάσει καν το Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση είναι πλέον ορατό. Το κυβερνητικό επιτελείο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε τις τελευταίες ημέρες ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα «είναι ελεγχόμενη» και ότι τα μέλη της θα περιορισθούν στην κριτική αλλά εντέλει θα δώσουν θετική ψήφο...
...έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη και την (εκ νέου) δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη ότι θα ψηφίσει «όχι».
Και δεν είναι οι μόνοι. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι έρχονται κι άλλες δημόσιες διαφοροποιήσεις όχι μόνο από «προβλέψιμους» βουλευτές (όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θωμάς Ρομπόπουλος, Γιάννης Βούρος, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρύσα Αράπογλου –ακόμη και η Βάσω Παπανδρέου– που έχουν μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου), αλλά, κυρίως, από «σιωπηρούς» μέχρι τώρα συναδέλφους τους που δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσιες προαναγγελίες. Κι αυτό, τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία πλησιάζει στο «κόκκινο»: Μετά τον κ. Λιάνη αριθμεί πλέον 155 βουλευτές (έχοντας ξεκινήσει με 160), ενώ η άρνηση του κ. Αθανασιάδη κατεβάζει τον (δυνάμει) αριθμό των θετικών ψήφων στις 154.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, ούτε οι 15 βουλευτές του ΛΑΟΣ θα υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη διεμήνυσε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «ναι» της ΔΗΣΥ. Και οι δύο μάλιστα ζήτησαν προ ημερών είτε εθνική συνεννόηση, είτε εκλογές...
Με Παπούλια
Βάσει αυτών των δεδομένων, ο πρωθυπουργός ζήτησε αιφνιδίως χθες νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι αργά τη νύχτα «έπαιζαν» τρία σενάρια:
Πρώτον, να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την κρισιμότητα της κατάστασης και είτε να ζητήσει νέα σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είτε να θέσει θέμα 180 ψήφων για το Μεσοπρόθεσμο, σε μία «ύστατη προσπάθεια» εθνικής συνεννόησης – δηλαδή, συστράτευσης της ΝΔ.
Δεύτερον, να κάνει σαφές ότι εάν υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα («εάν υπάρξει κι άλλος Λιάνης») θα προκηρύξει αμέσως εκλογές –παραπέμποντας στην παλαιότερη δήλωσή του «εγώ δεν θα κυβερνήσω με 152 βουλευτές».
Τρίτον, να ανακοινώσει άμεσο και ευρύ ανασχηματισμό, με συμμετοχή τεχνοκρατών στο νέο σχήμα, υπό το οποίο θα δοθεί «η μάχη του Μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή.
Δεν θα μπούμε στη Βουλή σαν κλέφτες
Σύμφωνα με έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, πολλά (αν όχι όλα) θα κριθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα στην πλατεία Συντάγματος. Δηλαδή από το πόσο μαζική θα είναι η συγκέντρωση και από το πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η σχεδιαζόμενη περικύκλωση της Βουλής από τους «αγανακτισμένους». Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν στο κτίριο στις 2 μμ για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) ξεκαθάρισαν ότι θα αρνηθούν να μπουν... από τον Εθνικό Κήπο, στην περίπτωση που έχουν αποκλεισθεί οι κεντρικές είσοδοι. «Θα μπούμε στο Κοινοβούλιο σαν τους κλέφτες για να συνεδριάσουμε; Ξεχάστε το», ήταν μία χαρακτηριστική φράση.
Αναλόγως αναμένεται να απαντήσουν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής –πλην των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κόμματά τους αποφάσισαν αποχή από όλες τις διαδικασίες συζήτησης-ψήφισης του σχεδίου.
Αμετακίνητος ο Σαμαράς
Πώς θα αντιμετωπίσει το νέο «πρέσιγκ» ο Αντώνης Σαμαράς; Μέχρι αργά τη νύχτα οι επιτελείς του διαβεβαίωναν ότι θα παραμείνει αμετακίνητος στην άρνησή του να συναινέσει –πόσο μάλλον, λένε, που «η αναποτελεσματικότητα του Μεσοπρόθεσμου και τα μέτρα που θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» οδηγεί και τους κυβερνητικούς βουλευτές απρόθυμους... να συναινέσουν στην κυβέρνησή τους.
Θα παραλάβει τις «καυτές πατάτες»;
Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται «ένα ακόμη βήμα πιο κοντά» στο αίτημα για εκλογές («εάν δεν μας προλάβει ο πρωθυπουργός»), ενώ το επιχείρημα που επικαλείται τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, είναι ότι «γέμισαν οι πλατείες, δεν πρέπει να γεμίσουν και οι δρόμοι» διότι «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εκρήξεις».
Η δημοσκοπική υπεροχή, πλέον, της ΝΔ (31% έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία μέτρηση της Public Issue) δημιουργεί προσδοκίες για εκλογική πρωτιά, ωστόσο οι ψύχραιμοι της Λ. Συγγρού αναρωτιούνται από τώρα... με τρόμο τι θα την κάνουν. Ειδικά στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τους εφαρμοστικούς νόμους, που σημαίνει ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ ή συνεργασίας με τη ΝΔ σε πρώτο ρόλο θα παραλάβει τις «καυτές πατάτες» που τσουρουφλίζουν σήμερα την κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Θα δούμε» για πρόταση μομφής
Από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εξάλλου θα κριθεί και η υλοποίηση του «γαλάζιου» σχεδιασμού να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ώστε να «στριμωχτούν» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ («ή θα υποχρεωθούν να τον στηρίξουν ή θα τον ακυρώσουν») και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Στελέχη του κόμματος δεν απέκλεισαν χθες ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο παραδέχονται ότι μπορεί και να μη προλάβουν καν να προχωρήσουν σ΄αυτό...