Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Fitch: Υποβάθμισε τρεις βαθμίδες την Πορτογαλία



Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την Πορτογαλία ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή (01/04) κατατάσσοντας την πλέον στο BBB- κάνοντας τη χώρα περισσότερο ανήσυχη για το αν τελικά θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων Εταίρων.

"Η αυστηρή υποβάθμιση, αντανακλά κατ' ουσίαν την ανησυχία του οίκου, αναφορικά με το γεγονός ότι ένας εξωτερικός δανεισμός σε ωφέλιμο χρόνο γίνεται λιγότερο πιθανός βραχυπρόθεσμα, μετά από τον προσδιορισμό των γενικών εκλογών για την 5η Ιουνίου", είπε ο διευθυντής της Fitch Ντάγκλας Ρένγουϊκ.

Ο ίδιος οίκος στις 24 Μαρτίου του ίδιου χρόνου είχε αξιολογήσει την Πορτογαλία με με Α-.

Σε περίπτωση που υποβαθμιστεί εκ νέου η πιστοληπτική ικανότητα της χώρα τότε θα βρίσκεται στην κατηγορία "κερδοσκοπία" το οποίο σημαίνει πως "δεν είναι βέβαιο ότι οι τυχόν αγοραστές πορτογαλικών ομολόγων θα εξοφληθούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας".

Παράλληλα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιρλανδίας και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία ΒΒΒ+, κάνοντας λόγο πως οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα της ενδέχεται να υποστούν ζημιά, σε περίπτωση που δανεισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο του 2013.