Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ζοφερό βλέπει το μέλλον η Wall Street Journal




«Το εικοσιεπτά διαιρούμενο δια του δύο είναι ίσο με 17, με υπόλοιπο δέκα. Αυτά είναι τα νέα ευρω-μαθηματικά», αναφέρει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.

Στο άρθρο προβλέπεται ότι «αργά ή γρήγορα η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο τέλος της. Οι πιστωτές ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών και πιθανότατα ισπανικών ομολόγων θα… 
βγουν κουρεμένοι, οι τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα ανεπαρκή τους κεφάλαια, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν κέρδη χάρη στο ευρώ το οποίο θα αποδυναμωθεί υποχρεωτικά από τις χώρες του Νότου και η ευρωκρατία θα βρει νέους λόγους ύπαρξης.

«Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια». Η Ευρώπη -σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα αλλάξει με δύο πολύ σημαντικούς τρόπους. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10 κρατών-μελών. Δεύτερον, οι οικονομίες της Συμμορίας των 17 θα διοικούνται κεντρικά από τον Γαλλογερμανικό Συνασπισμό, ενώ οι 10 εναπομείνασες θα δίνουν μάταια μάχη να ακολουθήσουν τις πολιτικές της Ε.Ε. στην οποία θα πληρώνουν συνδρομή. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο ομάδων δεν είναι σίγουρη!