Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ερωτήσεις από συνεντεύξεις υποψηφιων για δουλειά στην Google



Oι παρακάτω ερωτήσεις έγιναν σε υποψήφιους για θέσεις εργασίας στην Google κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων...
  1. Πόσα μπαλάκια του γκολφ χωρούν σε ένα σχολικό λεωφορείο?
  2. Πόσο θα χρεώνατε για να καθαρίσετε όλα τα παράθυρα στο Seattle?
  3. Σε μια χώρα που οι άνθρωποι θέλουν μόνο αγόρια...κάθε οικογένεια συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να κάνει αγόρι. Αν έχουν ένα κορίτσι, έχουν ακόμη ένα παιδί. Αν έχουν αγόρι, σταματούν. Ποια είναι η αναλογία αγοριών κοριτσιών σε αυτή τη χώρα?
  4. Πόσοι χορδιστές πιάνου υπάρχουν σε όλο τον κόσμο?
  5. Γιατί τα καλύμματα φρεατίων είναι στρογγυλά?
  6. Σχεδιάστε ένα σχέδιο εκκένωσης του Σαν Φρανσίσκο.
  7. Πόσες φορές την ημέρα οι δείκτες του ρολογιού επικαλύπτονται?
  8. Εξηγήστε την σημασία του "dead beef" (νεκρού μοσχαριού”)
  9. Ένας άνδρας έσπρωξε το αυτοκίνητο του σε ένα ξενοδοχείο και έχασε την περιουσία του. Τι έγινε?
  10. Χρειάζεται να ελέγξετε ότι ο φίλος σας Μπόμπ, έχει τον σωστό αριθμό του τηλεφώνου σας...αλλά δεν μπορείτε να τον ρωτήσετε απευθείας. Πρέπει να γράψετε την ερώτηση σε μια κάρτα και να τη δώσετε στην Εύα που θα το δώσει στον Μπόμπ και θα σας επιστρέψει την απάντηση. Τι πρέπει να γράψετε στην κάρτα , εκτός από την ερώτηση, για να βεβαιωθείτε πως ο Μπόμπ μπορεί να κωδικοποιήσει την απάντηση ώστε η Εύα να μην μπορέσει να διαβάσει τον τηλεφωνικό αριθμό?
  11. Είστε ο καπετάνιος ενός πειρατικού πλοίου...και το πλήρωμα πρόκειται να ψηφίσει πως θα χωρίσει τα χρυσαφικά. Αν λιγότεροι από τους μισούς συμφωνήσουν με την δική σας πρόταση θα σας σκοτώσουν. Πως θα προτείνετε να μοιράσετε τον χρυσό με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρετε καλό μερίδιο και να μην πεθάνετε?
  12. Έχετε οκτώ μπάλες του ίδιου μεγέθους...οι επτά ζυγίζουν το ίδιο και μια είναι βαρύτερη. Πως θα βρείτε την βαρύτερη μπάλα χρησιμοποιώντας ένα ζυγό και μόνο δύο ζυγίσματα?
  13. Σας δόθηκαν δύο αυγά...Τα αυγά μπορεί να είναι σκληρά και ανθεκτικά ή να σπάνε εύκολα. Πρέπει να βρείτε από ποιο ψηλότερο όροφο ενός κτιρίου 100 ορόφων μπορεί να τα ρίξετε χωρίς να σπάσουν. Επιτρέπετε να σπάσετε δύο αυγά στις δοκιμές.
  14. Εξηγήστε τι είναι μια βάση δεδομένων με τρεις προτάσεις στον οκτάχρονο ανιψιό σου.
  15. Σας έχουν συρρικνώσει στο μέγεθος νομίσματος...και η μάζα σας έχει μειωθεί αναλογικά ώστε να διατηρήσετε την αρχική σας πυκνότητα. Αμέσως μετά σας τοποθετούν στο άδειο μπολ ενός μίξερ. Οι λεπίδες θα αρχίσουν να γυρίσουν σε 60 δευτερόλεπτα. Τι θα κάνετε?

Οι απαντήσεις βρίσκονται ακριβώς από κάτω.



















































1)Πόσα μπαλάκια του γκολφ χωρούν σε ένα σχολικό λεωφορείο?
Αυτές είναι από εκείνες τις ερωτήσεις που το Google ρωτάει για να δει αν ο υποψήφιος μπορεί να εξηγήσει την πρόκληση του να λύσει το πρόβλημα. Η απάντηση αφού υπολογίζουμε τον όγκο του εσωτερικού του λεωφορείου και αφαιρέσουμε τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα είναι , καταλήγουμε στις 500.000 μπάλες γκολφ.
2)Πόσο θα χρεώνατε για να καθαρίσετε όλα τα παράθυρα στο Seattle?
Αυτή η ερώτηση είναι από εκείνες που το κόλπο είναι να απαντήσεις με μια απλούστερη από εκείνη που αρχικά φαίνεται ότι απαιτείται σαν απάντηση. Θα λέγαμε “10 δολάρια ανά παράθυρο.”
3)Σε μια χώρα που οι άνθρωποι θέλουν μόνο αγόρια...κάθε οικογένεια συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να κάνει αγόρι. Αν έχουν ένα κορίτσι, κάνουν ακόμη ένα παιδί. Αν έχουν αγόρι, σταματούν. Ποια είναι η αναλογία αγοριών κοριτσιών σε αυτή τη χώρα?
Αυτή είναι περίπλοκη να απαντηθεί, αλλά η απάντηση βρίσκεται α ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
Φανταστείτε ότι έχετε αρχικά 10 ζευγάρια που έχουν 10 μωρά, από τα οποία 5 θα είναι αγόρια και 5 κορίτσια.
Τα 5 ζευγάρια που έχουν κορίτσια θα κάνουν ακόμη ένα παιδί. Στατιστικά ατα 2,5 θα είναι κορίτσια και στα άλλα 2,5 θα είναι αγόρια. Προσθέτουμε τα νέα 2,5 κορίτσια στα αρχικά 5 και τα νέα 2,5 αγόρια στα αρχικά 5 και έχουμε 7,5 κορίτσια και 7,5 αγόρια.
Οι δυόμισι οικογένειες που έχουν μόνο κορίτσια θα κάνουν άλλα 2,5 μωρά. Στατιστικά πάλι το 1,25 θα είναι αγόρια και τα 1,5 θα είναι κορίτσια. Προσθέτουμε τα νέα 1,25 κορίτσια στα προηγούμενα 7,5 και τα νέα 1,25 αγόρια στα προηγούμενα 7,5 και έχουμε 8,75 κορίτσια και 8,75 αγόρια.
Και συνεχίζουμε με παρόμοιο τρόπο διατηρώντας πάντα την αναλογία κοριτσιών αγοριών ίδια 50% / 50%
4)Πόσοι χορδιστές πιάνου υπάρχουν σε όλο τον κόσμο?
Θα απαντούσαμε όσα χρειάζεται η αγορά. Είναι το κλασικό πρόβλημα Fermi, όπου μια σειρά από παράγοντες πρέπει να πολλαπλασιαστούν σε σειρά για να δώσουν την σωστή απάντηση. Οι παράγοντες αυτοί είναι κάθε πότε κουρδίζετε ένα πιάνο, πόση ώρα χρειάζεται, πόσες ώρες εργάζεται ένα χορδιστής πιάνου, ώστε να καταλήξουμε πόσα πιάνα μπορεί να ρυθμίσει ένα χορδιστής σε μια εβδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο. Και γνωρίζοντας τον συνολικό αριθμό πιάνων καταλήγουμε σε πόσους χορδιστές υπάρχουν. 
5)Γιατί τα καλύμματα φρεατίων είναι στρογγυλά?
Γιατί έτσι δεν πέφτουν στο φρεάτιο που είναι τετράγωνο!
6)Σχεδιάστε ένα σχέδιο εκκένωσης του Σαν Φρανσίσκο.
Και πάλι η ερώτηση ερευνά την προσέγγιση του ερωτώμενου στο ζήτημα. Θα ξεκινούσαμε την απάντηση ρωτώντας “Για τι είδους καταστροφή πρέπει να σχεδιαστεί εκκένωση?”
7)Πόσες φορές την ημέρα οι δείκτες του ρολογιού επικαλύπτονται?
22 φορές: Το πρωί στις 12:00 ,1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55
Το απόγευμα πάλι στις ίδιες ώρες.
8)Εξηγήστε την σημασία του "dead beef" (νεκρού μοσχαριού”)
Η λάθος απάντηση είναι πως το (μαγειρεμένο) μοσχάρι είναι πάντα νεκρό.
Η σωστή απάντηση πως οι σπουδαστές προγραμματισμού σε κώδικα μηχανής χρησιμοποιούν το δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης και για να μαρκάρουν συγκεκριμένες θέσει μνήμης χρησιμοποιούσαν την τιμή 'DEADBEEF' που ήταν ευκολομνημόνευτη και εύκολο να επισημανθεί.
9)Ένας άνδρας έσπρωξε το αυτοκίνητο του σε ένα ξενοδοχείο και έχασε την περιουσία του. Τι έγινε?

10)Χρειάζεται να ελέγξετε ότι ο φίλος σας Μπόμπ, έχει τον σωστό αριθμό του τηλεφώνου σας...αλλά δεν μπορείτε να τον ρωτήσετε απευθείας. Πρέπει να γράψετε την ερώτηση σε μια κάρτα και να τη δώσετε στην Εύα που θα το δώσει στον Μπόμπ και θα σας επιστρέψει την απάντηση. Τι πρέπει να γράψετε στην κάρτα , εκτός από την ερώτηση, για να βεβαιωθείτε πως ο Μπόμπ μπορεί να κωδικοποιήσει την απάντηση ώστε η Εύα να μην μπορέσει να διαβάσει τον τηλεφωνικό αριθμό?
Καθώς απλά ελέγχετε αν έχει τον αριθμό, του ζητάτε να σας τηλεφωνήσει σε συγκεκριμένη ώρα. Αν δεν σας τηλεφωνήσει , δεν έχει τον σωστό αριθμό. Η του ζητάτε να προσθέσει όλα τα ψηφία του αριθμού και να σας γράψει το αποτέλεσμα, αν είναι σωστό και ο τηλεφωνικός αριθμός είναι σωστός
11)Είστε ο καπετάνιος ενός πειρατικού πλοίου...και το πλήρωμα πρόκειται να ψηφίσει πως θα χωρίσει τα χρυσαφικά. Αν λιγότεροι από τους μισούς συμφωνήσουν με την δική σας πρόταση θα σας σκοτώσουν. Πως θα προτείνετε να μοιράσετε τον χρυσό με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρετε καλό μερίδιο και να μην πεθάνετε?
Μοιράζετε τον θησαυρό μόνο στο 51% του πληρώματος. 
12)Έχετε οκτώ μπάλες του ίδιου μεγέθους...οι επτά ζυγίζουν το ίδιο και μια είναι βαρύτερη. Πως θα βρείτε την βαρύτερη μπάλα χρησιμοποιώντας ένα ζυγό και μόνο δύο ζυγίσματα?
Παίρνετε 6 από τις 8 μπάλες και βάζετε από 3 σε κάθε πλευρά της ζυγαριάς. Αν η βαρύτερη δεν είναι στην εξάδα η ζυγαριά ισορροπεί οπότε ζυγίζεται τις άλλες 2 και βρίσκετε την βαρύτερη. Αν η βαρύτερη είναι στην εξάδα τότε η ζυγαριά θα δείξει σε ποια τριάδα είναι. Παίρνετε στη τύχη 2 από τις μπάλες της τριάδας αυτής και τις ζυγίζετε πάλι, αν η μπάλα είναι στις δύο που ζυγίζετε θα το δείξει πάλι η ζυγαριά, αν οι μπάλες ισορροπούν τότε η βαρύτερη είναι αυτή που κρατήσατε εκτός ζυγαριάς.
13)Σας δόθηκαν δύο αυγά...Τα αυγά μπορεί να είναι σκληρά και ανθεκτικά ή να σπάνε εύκολα. Πρέπει να βρείτε από ποιο ψηλότερο όροφο ενός κτιρίου 100 ορόφων μπορεί να τα ρίξετε χωρίς να σπάσουν. Επιτρέπετε να σπάσετε δύο αυγά στις δοκιμές.
Ξεκινάτε από τον 14 όροφο και ανεβαίνετε έπειτα 13 ακόμη ορόφους , μετά ακόμη 12 , μετά ακόμη 11 , μετά 10,9,8,7,6,5,4 μέχρι να φτάσετε στον 99 όροφο και μετά στο 100.Αν το αυγό σπάσει στον 100ο θα χρειαστεί 12 δοκιμές. Ας πούμε ότι το αυγό σπάει στον 49 όροφο τότε θα είχαμε ξεικινήσει με το πρώτο αυγό στον 14,ο, 27ο ,39ο ,50ο όροφο , όποτε και θα έσπαγε. Με το δεύτερο αυγό συνεχίζουμε από τον 40 προς τα επάνω (γιατί τον 39ο τον ελέγξαμε) 41,42,43,44,45,46,47,48,49ο όπότε θα σπάσει και το δεύτερο.
14)Εξηγήστε τι είναι μια βάση δεδομένων με τρεις προτάσεις στον οκτάχρονο ανιψιό σου.
Η προσπάθεια εδώ είναι να ελεγχθεί η ικανότητα του υποψηφίου να μεταδώσει σύνθετες έννοιες με απλή γλώσσα. Η απάντηση θα ήταν: “Μια βάση δεδομένων είναι μια μηχανή που θυμάται πολλές πληροφορίες για πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να τους βοηθά να θυμούνται πράγματα. Πήγαινε να παίξεις έξω τώρα”
15)Σας έχουν συρρικνώσει στο μέγεθος νομίσματος...και η μάζα σας έχει μειωθεί αναλογικά ώστε να διατηρήσετε την αρχική σας πυκνότητα. Αμέσως μετά σας τοποθετούν στο άδειο μπολ ενός μίξερ. Οι λεπίδες θα αρχίσουν να γυρίσουν σε 60 δευτερόλεπτα. Τι θα κάνετε?
Αυτή η ερώτηση διερευνά την δημιουργικότητα του υποψηφίου. Θα προσπαθούσαν να χαλάσω τον ηλεκτρικό κινητήρα.