Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η Goldman Sachs και το χρέος

Μην χάσετε απόψε στις 23:00 τους Νέους Φακέλους στο ΣΚΑΙ με θέμα, η Goldman Sachs και το χρέος. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde, Marc Roche, το βιβλίο του οποίου σας προτείναμε εδώ αποκαλύπτει μέσα σε όλα και πρόταση το 2009 στον ΓΑΠ για απαναγορά του ελληνικού χρέους, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη το 2001...



...μέσω των λεγόμενων SWAPS ώστε να μην φανεί ένα μέρος του χρέους του ελληνικού ΕΣΥ. Προς τιμήν του Έλληνας Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε και ακολούθησε την άλλη οδό που όλοι γνωρίζουμε με αποτέλεσμα την οργή των αγορών εναντίων της χώρας μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπήρξε κερδοσκοπία έναντι της Ελλάδας ή σκοτεινός ρόλος διεθνών επενδυτικών σχηματισμών που οδήγησαν σε επιδείνωση της ελληνικής κρίσης χρέους; Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο Λονδίνο και συγγραφέας του βιβλίου Η ΤΡΑΠΕΖΑ που αναφέρεται στον ρόλο της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs στην παγκόσμια οικονομική κρίση, μιλάει στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα. Ο Μαρκ Ρος αποκαλύπτει ποιες ήταν οι "ανήθικες" όπως τις χαρακτηρίζει προτάσεις των στελεχών του επενδυτικού κολοσσού στις ελληνικές κυβερνήσεις και ποιον ρόλο έπαιξαν στην σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.