Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Συρία: Πυρ εναντίων διαδηλωτών

Πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σαναμέιν άνοιξαν δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας το θάνατο 20 ανθρώπων, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.



Λίγο νωρίτερα σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε δηλώσει ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους από πυροβολισμούς που δέχθηκαν στη Σαναμέιν καθώς πραγματοποιούσαν πορεία προς την πόλη Ντεράα, νότια της Δαμασκού.

"Πολλοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στη Σαναμέιν καθώς κατευθύνονταν προς τη Ντεράα", δήλωσε ο ίδιος.

Η Σαναμέιν βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Νωρίτερα, διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού διέλυσαν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Η διαδήλωση γινόταν σε υποστήριξη των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, όπου σημειώθηκαν αιματηρές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν την πορεία τους μετά την προσευχή της Παρασκευής.
«Θυσιάζουμε το αίμα μας, την ψυχή μας για σένα Ντεράα», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Δαμασκό την ώρα που ερχόντουσαν αντιμέτωποι με υποστηρικτές του Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του σύρου προέδρου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Την Πέμπτη, η Μπουσάινα Σαάμπαν, σύμβουλός του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, δήλωσε ότι η χώρα της πρόκειται να καταργήσει το νόμο εκτάκτου ανάγκης και να τον αντικαταστήσει με μηχανισμούς που θα είναι "αποτελεσματικοί" για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της χώρας διέταξε τη δημιουργία μιας επιτροπής μελέτης της κατάργησης του νόμου αυτού, που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 48 χρόνια, αφ' ότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα Μπάαθ το 1963.

Παράλληλα η κ. Σαάμπαν ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ότι ο πρόεδρος δεν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στη νότια συριακή πόλη Ντεράα.

Η αντιπολίτευση κατέκρινε τα σχέδια του προέδρου για σύσταση επιτροπής μελέτης κατάργησης του νόμου εκτάκτου ανάγκης.

Από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που φυλακίστηκαν στη Συρία και τον τερματισμό της ισχύος του νόμου εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, οι αρχές της οποίας θα πρέπει να ικανοποιήσουν τα "δίκαια" αιτήματα και τις προσδοκίες του λαού.

skai.gr