Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Σε τί διαφέρουν οι Η.Π.Α. από την Ευρώπη



"Πάνω στο γραφείο μου, καθώς γράφω, υπάρχουν δύο Συντάγματα: αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να δείξω τί κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεχωριστές , δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο από το να συγκρίνω τα δύο κείμενα.





Το αμερικάνικο Σύνταγμα μαζί με τις τροποποιήσεις φτάνει τις 7.200 λέξεις. Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που τώρα ονομάζεται επίσημα Συνθήκη της Λισαβώνας, τις 76.000.

Το αμερικάνικο ασχολείται με γενικές αρχές, όπως η η ισορροπία μεταξύ των ομοσπονδιακών και των πολιτειακών αρχών. Το ευρωπαϊκό ασχολείται με λεπτομέρειες όπως η εξερεύνηση του διαστήματος , τα δικαίωματα των αναπήρων και το καθεστώς που διέπει όσους ζητούν άσυλο.

Το αμερικάνικο Σύνταγμα μιλά κυρίως για τις ελευθερίες του ατόμου. Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα για τις εξουσίες του κράτους .

Η αμερικάνικη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που προηγήθηκε της συνταγματικής διευθέτησης, υπόσχεται «ζωή, ελευθερία και την αναζήτηση της ευτυχίας». Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κείμενο, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα στην απεργία, στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και στη στέγαση...

Το αμερικάνικο Σύνταγμα αρχίζει με το "Εμείς, ο λαός..." . Το ευρωπαϊκό με το "Η Αυτού Μεγαλειότης, ο Βασιλιάς των Βέλγων". "

[Από το καινούργιο βιβλίο του Άγγλου ευρωβουλευτή, Daniel Hannan, ""The New Road to Serfdom: A Letter of Warning to America" ]

Παρόλο που οι σημερινές Η.Π.Α. απέχουν πολύ από εκείνη τη χώρα με τη μικρή και αποκεντρωμένη κυβέρνηση που οραματίστηκαν οι Ιδρυτές Πατέρες...

Παρόλο που και εκεί έχουν γίνει πολλά βήματα προς το "Μεγάλο Κράτος" τις τελευταίες δεκαετίες...

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως ο αμερικάνικος λαός τρέφει ακόμη αυτή την ενστικτώδη δυσπιστία απέναντι στην κρατική εξουσία που συναντάς τόσο έντονα στα ιδρυτικά κείμενα της χώρας . Και αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να αισιοδοξούμε πως μεθαύριο οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους πολιτικούς εκείνους ,και των δύο κομμάτων, που προσπαθούν να μετατρέψουν τις Η.Π.Α. σε Γαλλία του Δυτικού Ημισφαιρίου.


http://blemilo.blogspot.com/