Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Πίσω στην Γένοβα του 2001, δεν ήρθε ποτέ η δικαίωση για τον νεκρό διαδηλωτή

Δέκα χρόνια σχεδόν μετά τα αιματοβαμμένα γεγονότα της Γένοβα στη σύνοδο κορυφής των G8, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, απεφάνθη πως η δολοφονική επίθεση των αστυνομικών εναντίον του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι τελικά δεν ήταν δολοφονία... Δείτε και 2 video...




Οι συγγενείς του Τζουλιάνι είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο κατά της Ιταλίας, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος του είχε επέλθει εξαιτίας της θανατηφόρου βίας από τις Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε άλλη γνώμη και αποφάσισε ότι τελικά δεν ήταν δολοφονία.

Μάλιστα αποφάσισε ότι ήταν δικαιολογημένη η χρήση βίας των αστυνομικών οι οποίοι έκαναν αυτά που έκαναν για να προστατεύσουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, αφού τους “απειλούσαν” οι διαδηλωτές.

Ερασιτεχνικό βίντεο από τα επεισόδια των διαδηλώσεων στη Γένοβα το 2001





Εξετάζοντας τα βίντεο και τις σχετικές φωτογραφίες από τα επεισόδια, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πυροβολισμοί από την πλευρά των αστυνομικών ήταν δικαιολογημένοι και έγιναν κατόπιν εμφανούς προειδοποίησης προς την ομάδα των διαδηλωτών που κινούνταν με απειλητικές διαθέσεις, οπλισμένοι με σιδερένιους λοστούς, εναντίον του οχήματος εντός του οποίου βρίσκονταν αποκλεισμένοι, τρεις καραμπινιέροι.

Η πλευρά του Τζουλιάνι υποστήριξε στο Δικαστήριο ότι ο θάνατος του προήλθε από πυροβολισμό στο πρόσωπο που δέχθηκε από καραμπινιέρο ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος εντός αστυνομικού οχήματος και ότι, στην συνέχεια, το αστυνομικό όχημα πέρασε δύο φορές πάνω από το σώμα του άτυχου νέου.

Βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία του Τζουλιάνι το 2001, περιέχει σκηνές βίας







cosmo.gr