Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 300.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ


Οι πολίτες των χωρών της βορείου Αφρικής που μπορεί να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 300.000 και το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από το σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των μεσογειακών χωρών της Ε. Ε. που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. 'Αμρ Μούσσα.

Οι υπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου εξέφρασαν την άποψη ότι «το θέμα του νέου μεταναστευτικού κύματος, πρέπει να αποτελέσει θέμα ολόκληρης της Ένωσης και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει το θέμα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας, προκειμένου να αναπτυχθεί μία νέα πολιτική δράση και συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της βορείου Αφρικής στην εξασφάλιση θεσμικής σταθερότητας».

Επίσης ο κ. Παπουτσής τόνισε πως το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τυνησία αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αντιδράσει και πως «αυτό, άλλωστε, ζητούν και οι πολίτες. Θέλουν ασφάλεια, αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής». Πρόσθεσε ακόμη ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ειρηνική και δημοκρατική μετεξέλιξη των καθεστώτων της βορείου Αφρικής. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να είναι παρούσα στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων της και η χώρα μας εκφράζει την πλήρη της αλληλεγγύη προς την Ιταλία, που δέχθηκε, τις ημέρες αυτές, μεγάλο αριθμό μεταναστών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως συζητήθηκε η ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Frontex και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις έντονες πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές, που δέχεται η Ελλάδα, όπως και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η έκτακτη σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών κ. Ρομπέρτο Μαρόνι ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης, εκ μέρους της Ευρώπης, ενός συστήματος «βιώσιμου ασύλου», ώστε να κατανεμηθεί το βάρος των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.
vima.gr
Ρεπορτάζ: Διονύσης Βυθούλκας