Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Απαγόρευση διαδηλώσεων στην Αίγυπτο

Από το tvxs.gr

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται το πρωί της Τετάρτης στο Κάιρο, μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρία άτομα. Όπως μεταδίδει το BBC ωστόσο, δεν είναι έντονη η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της πόλης, όπως συμβαίνει συνήθως όταν αναμένονται κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων διαδηλώσεων και ότι θα συλλάβει τους διαδηλωτές...

...«Δεν θα επιτρέπεται κανένα προκλητικό κίνημα ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή η διοργάνωση πορειών ή διαδήλωση και θα λαμβάνονται άμεσα νόμιμα μέτρα και οι συμμετέχοντες θα παραδίδονται στις ερευνητικές αρχές», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΕΜΑ επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, η οργάνωση των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας «Κίνημα της 6ης Απριλίου», η οποία είχε την πρωτοβουλία για τις χθεσινές διαδηλώσεις καλεί σε μια δεύτερη ημέρα κινητοποίησης σήμερα, ως «ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία». Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους, από τη σελίδα της στο Facebook, να συγκεντρωθούν στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκαν σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Ασουάν και Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά.