Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Όταν ο Αβέρωφ κρατούσε το κλειδί της διαπλοκής

Πριν από 30 χρόνια ο Ευάγγελος Αβέρωφ ούτε να φανταστεί δεν θα μπορούσε τι θα συνέβαινε στις δεκαετίες που ακολούθησαν όταν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (1978), προειδοποιούσε τους συμμάχους της «καραμανλικής» Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ότι βρισκόταν εν εξελίξει μια «μεθοδευμένη διείσδυση εταιριών του Ανατολικού Συνασπισμού εις το Τηλεπικοινωνιακόν υλικόν της χώρας» . Την ίδια εποχή, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια, η δυτικογερμανική – ακόμα τότε – ΖΗΜΕΝΣ προειδοποιούσε κι αυτή ότι «οι φοβερές προσπάθειες των ανατολικογερμανών να κερδίσουν αγορές έξω από τον Ανατολικό Συνασπισμό δεν καρποφόρησαν σε καμία άλλη χώρα του Δυτικού Κόσμου, εκτός από την Ελλάδα». Εννοούσαν φυσικά την Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη.


Στα χρόνια που πέρασαν η Ιντρακόμ έγινε από το τίποτα ένας από τους κυριότερους συντελεστές της οικονομίας. Η άνοδός της χαρακτηρίστηκε από μια έντονη αντιπαράθεση με τους αντιπάλους της, την λυκοφιλία με την Ζήμενς και αλλεπάλληλες δικαστικές διώξεις εναντίον και των δύο, οι οποίες τέθηκαν όλες στο αρχείο. Σήμερα και ενώ ο κ. Κόκκαλης φαίνεται να έχει αποσυρθεί στο παρασκήνιο το θέμα της Ζήμενς και των μαύρων ταμείων συνεχίζει να απασχολεί τον δημόσιο βίο και να απασχολεί με τις προεκτάσεις του την ηγεσία της ΝΔ.
Γιατί την απασχολεί; Ας αφήσουμε προς στιγμήν τις αποκαλύψεις της κ. Μάρκου για τον κ. Νέγρη. Κι ας πάμε (μεταξύ των άλλων) σε μια γνωστή ιδιωτική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, την οποία έφτιαξε ο Frantz των μαύρων ταμείων. Πίσω από αυτήν λέγεται ότι κρύβονταν ένας πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, ενός αστέρας του Χρηματιστηρίου επί εποχής Σημίτη , ένας πρώην υπουργός της Κύπρου αναμιχθείς και στο σκάνδαλο των TOR, ένας πρώην στενός συνεργάτης του Σημίτη που του άρεσαν οι βόλτες με τα κότερα και (έκπληξη) μια πολύ γνωστή πολιτική οικογένεια της ΝΔ με επιδόσεις και στον διαφημιστικό τομέα. Και ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη πλάκα; Η διαφημιστική εταιρεία της οικογένειας μεγαλούργησε επί ΠΑΣΟΚ.
Πως λέγεται αυτό; “Γαλαζοπράσινη διαπλοκή”. Τι εξηγεί; Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή ηττήθηκε παταγωδώς απο την διαπλοκή.

Πηγή