Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

BBC: Ο εφιάλτης που λέγεται Ελλάδα...



Μία βόλτα με τα "παπούτσια" των Ελλήνων... προσφέρει το BBC στους ακροατές του, περιγράφοντας πως θα ήταν η ζωή στη χώρα αν οι συνθήκες ήταν αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ του Ντέιβιντ Σμιθείναι γλαφυρό...

Όπως αναφέρει ,"αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα θα βρισκόμαστε στη μέση της βαθύτερης ύφεσης στη νεότερη ιστορία, χωρίς μάλιστα να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ".

"Οι άνεργοι θα ήταν επτά εκατομμύριαδηλαδή περίπου το 20% του ενεργού πληθυσμού ενώ στους νέους θα ήταν άνεργος ο ένας στους δύο. Οι εργαζόμενοι, ειδικά οι χαμηλά αμειβόμενοι θα πλήττονταν από πολύ επώδυνες περικοπές", προσθέτει.

Λέει αναλυτικά ότι το κατώτερο ημερομίσθιοαπό 6,08 λίρες θα πήγαινε στις 4,74, ενώ για τους νέους η αμοιβή θα πήγαινε από 4,98 σε 3,39 λίρες.

Σημειώνει ότι πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονταν και εν τω μεταξύ οι μισθοί τους θα έπεφταν κατά 40%.

Επιπλέον όλοι ανεξαιρέτως θα υφίσταντο δραματικές περικοπές μισθών.

Επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο το 5% του εισοδήματός τους θα πήγαινε σε φόρο αλληλεγγύης και θα επιβάλλονταν νέοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σε ποτά και τσιγάρα και σε πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα.

"Θα χρειαζόμασταν 120 λίρες για να γεμίσουμε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου", προσθέτει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα εργάσιμα χρόνια λέγοντας ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση θα αποτελούσε παρελθόν και οι συντάξεις άνω των 800 λιρών θα περικόπτονταν κατά 20%, ενώ το βρετανικό αντίστοιχο με την ηλικία συνταξιοδότησης θα ήταν τα 70 χρόνια.

Προσθέτει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα κόβονταν κατά ένα πέμπτο, οι δαπάνες για την Υγεία θα περικόπτονταν σημαντικά, θα έκλειναν νοσοκομεία και θα χάνονταν θέσεις εργασίας νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Υπογραμμίζει ότι ούτε η Παιδεία θα γλίτωνε τις περικοπές και πως θα υπήρχαν συγχωνεύσεις σχολείων και εκπαιδευτικό προσωπικό θα έχανε τη δουλειά του.

"Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα δεν θα είχαμε καν τον καλό καιρό να μετριάζει την κατήφεια"... καταλήγει ο δημοσιογράφος του BBC.

via nooz.gr