Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

FT: Άνευ προηγουμένου έλεγχοι στην Αθήνα

Άνευ προηγουμένου ελέγχους στη δημοσιονομική πολιτική της Αθήνας περιλαμβάνει, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, το νέο δανειακό πακέτο των 130 δισ. ευρώ που προορίζεται για την Ελλάδα.

Η συμφωνία, που λέγεται ότι θα κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας, είναι πιθανό να περιέχει έναν ειδικό λογαριασμό που θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει αρκετό ρευστό ώστε η Ελλάδα να καλύπτει το χρέος της για τους επόμενους 9-12 μήνες.

Αν το ποσό στο λογαριασμό αυτό πέσει κάτω από αυτό επίπεδο, τότε θα αναπληρώνεται από χρήματα δεσμευμένα για την εξυπηρέτηση των υπολοίπων αναγκών του ελληνικού κράτους.

Επιπλέον, το νέο μνημόνιο προβλέπει τη μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών ελεγκτών στη χώρα στην Αθήνα που θα προσπαθούν να επιβλέπουν τις αποφάσεις δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αυτές λαμβάνονται.

Οι έλεγχοι επί των ελληνικών δαπανών όπως προβλέπονται από τη συμφωνία δανεισμού χαρακτηρίζονται «πρωτοφανείς» από αξιωματούχους.

Αν η συμφωνία κλειδώσει μέχρι τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει μία λίστα 24 προτεραιοτήτων που η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει έως το τέλος του μήνα, πριν εκταμιευθεί η βοήθεια.

Την επίτευξη συμφωνίας θα ακολουθήσει άμεσα η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων ιδιωτών πιστωτών, με την πρόκληση συμμετοχής να απευθύνεται την Τετάρτη και να διαρκεί δέκα ημέρες. Η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί επισήμως μία εβδομάδα πριν από τη διορία της 20ής Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τονίζεται ωστόσο από κορυφαίους αξιωματούχους ότι η συμφωνία δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί τελικά στο 128% του ΑΕΠ, περισσότερο από το στόχο του 120% το 2020. Παράλληλα, επισημαίνονται οι διαιρέσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για τη σκοπιμότητα της ελληνικής διάσωσης.

Έντονες αμφιβολίες υπάρχουν και στις άλλες ισχυρές χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Ο Φιλανδός υπουργός ΕΕ, Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από τη Βραζιλία ότι δεν υποστηρίζει μεν μία ελληνική πτώχευση, αλλά σημείωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα αν οι Έλληνες δεν ανασυγκροτηθούν.

Επίσης, σε ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ είπε ότι για να επιτευχθεί η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το πακέτο βοήθειας θα έπρεπε να αυξηθεί στα 136 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραδέχθηκε επίσης ότι το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης αναβλήθηκε καθώς ο ίδιος και οι ομόλογοί του από τη Γερμανία και τη Φινλανδία θα υποχρεώνονταν με βάση τα έως τότε δεδομένα να πουν όχι στη νέα ελληνική διάσωση.

Εξάλλου, μιλώντας στους Financial Times δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Απριλίου.


epikaira.gr