Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Νέα διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα της Shell στη Βόρειο Θάλασσα



Συνεχίζει να μολύνει τη Βόρειο Θάλασσα η κηλίδα που χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Περίπου 1.300 βαρέλια (216 τόνοι) αργού πετρελαίου έχουν ήδη μολύνει τα νερά κοντά στην πλατφόρμα εξόρυξης «Γκάνετ» των πετρελαϊκών εταιρειών Shell και Exxon Mobil, 180 χλμ. ανοιχτά του Αμπερντίν της Σκωτίας.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο», όμως χθες βράδυ ανακοινώθηκε ο εντοπισμός και δεύτερης διαρροής, που σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι επίσης μεγάλη, όμως εκτιμάται ότι θα διαλυθεί από μόνη της, ενώ «η ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει έχει μειωθεί στα περίπου δυο βαρέλια την ημέρα».

Σύμφωνα με τη Shell, οι ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο στη θαλάσσια περιοχή, βοήθησαν ώστε να διαλυθεί το περισσότερο από το πετρέλαιο που είχε φθάσει στην επιφάνεια κι από 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν αρχικά, η μόλυνση περιορίστηκε στο μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ωστόσο, οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα είδη που ζουν στην περιοχή και ειδικότερα για τα πτηνά που πετούν πάνω από τη Βόρειο Θάλασσα και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης από αυτήν την πετρελαιοκηλίδα. «Το πετρέλαιο, σε οποιαδήποτε ποσότητα, εάν διαρρεύσει στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή», δήλωσε ο Στιούαρτ Χάουσντεν, διευθυντής του σκοτσέζικου τμήματος της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» είχε αποκαλύψει το Σάββατο ότι η διαρροή είχε αρχίσει δυο ημέρες πριν το ζήτημα βγει στην επιφάνεια, με την επίσημη θέση της εταιρείας για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης του προβλήματος να είναι ότι η διαρροή εντοπίσθηκε σε περίπλοκη υποθαλάσσια υποδομή.