Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

O καφές...το καλύτερο αντηλιακό



Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσαν την Τρίτη, ότι η καφεΐνη συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων που έχουν υποστεί ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου, προλαμβάνοντας έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος.







Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από πειράματα σε ποντίκια, στη διάρκεια των οποίων ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί τη δραστηριότητα του γονιδίου ATR.

Το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και έτσι είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς μετά από 5 μήνες έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια «καφεΐνης» είχαν αναπτύξει 69% λιγότερους καρκινικούς όγκους σε σχέση με τα άλλα.

Για να μην ανακύψουν, όμως, απορίες του στιλ : «Να βάλω καφέ στο αντηλιακό ;» ή «πόσους καφέδες να πιω ; », οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι προς το παρόν θα πρέπει να λαμβάνουμε τα τυπικά μέτρα προστασίας (όχι μεγάλη παραμονή στον ήλιο, κατάλληλα ρούχα, γυαλιά, αντηλιακό).

Ανάλογη απάντηση – δηλ. αρνητική παίρνει και το ερώτημα εάν όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μέρα που θα απλώνουμε αντηλιακό το οποίο θα περιέχει καφεΐνη, δεν θα αργήσει.