Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Architeuthis dux το τεράστιο καλαμάρι της αβύσσου

Zoom in (real dimensions: 300 x 450)

Το καλαμάρι-γίγαντας ζει στους ωκεανούς και είναι από τα μεγαλύτερα πλάσματα του πλανήτη μας. Σπανίως εμφανίζεται αφού ζει σε μεγάλα βάθη.



Τρέφεται με μικρότερα ψάρια, αλλά έχει και αυτό τους εχθρούς του.
Πολλά βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες αναφέρονται σε αυτό, τις πιο πολλές φορές όμως πρόκειται περί επιστημονικής φαντασίας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή και από το πιο ευφάνταστο σενάριο.

Η άβυσσος των ωκεανών από χρόνια ερεθίζει την ανθρώπινη φαντασία. Είναι ίσως το τελευταίο σύνορο της ανεξερεύνητης περιοχής του πλανήτη μας. Παρόλο που η επιφάνεια των ωκεανών εξυπηρετεί τη ναυσιπλοία και χιλιάδες ανθρώπων βρίσκονται σε αυτή ταξιδεύοντας, τα απύθμενα βάθη κρατούν καλά κρυμμένα πολλά μυστικά. Κάθε άγνωστη μορφή ζωής που αποκαλύπτεται, φανερώνει στον άνθρωπο στοιχεία της ιστορίας του πλανήτη και της εξέλιξης της ζωής σ’ αυτόν.

Εδώ και 150 χρόνια περίπου, δεκάδες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα, εργάζονται για αυτό το σκοπό. Στην τελευταία ερευνητική αποστολή που έγινε το 1999 στη Νέα Ζηλανδία από το Σμιθσόνιαν Ινστιτιούσιον, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του γιγάντιου καλαμαριού Architeuthis dux, το οποίο -σημειωτέον- κανείς δεν έχει δει ποτέ ζωντανό, παρά μόνο το άψυχο κουφάρι του όπως το ξέβρασε η θάλασσα.

Zoom in (real dimensions: 280 x 405)

Τα μεγάλα ζώα σε στεριά και θάλασσα πάντα γοήτευαν τους ανθρώπους και πρόσφεραν «τροφή» στους συγγραφείς και την κινηματογραφική βιομηχανία. Τα περισσότερα μεγάλα όντα στη γη έχουν εκλείψει ή τείνουν προς εξαφάνιση. Ο πλανήτης μας έχει γίνει πλέον αφιλόξενος για τέτοιες μορφές ζωής και η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος ο άνθρωπος συντέλεσε σ’ αυτό. Από τους δεινόσαυρους μέχρι τις φάλαινες, οι κλιματολογικές αλλαγές και το κυνήγι από τον άνθρωπο, εξαφάνισαν ή σχεδόν εξάλειψαν τα επιβλητικά αυτά πλάσματα από τις ζούγκλες και τους ωκεανούς.

Παρόλα αυτά, ένα ιδιόμορφο πλάσμα τεραστίων διαστάσεων έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο μέχρι σήμερα και ίσως για το λόγο αυτό γλίτωσε το διωγμό και κατόρθωσε να επιβιώσει βρίσκοντας καταφύγιο στα μεγάλα βάθη και την ησυχία του ωκεανού. Το καλαμάρι γίγαντας ή Architeuthis dux όπως προτιμούν να το αποκαλούν οι επιστήμονες, έκανε γνωστή την ύπαρξή του σχετικά πρόσφατα.
Ψαράδες που βρήκαν το άψυχο κουφάρι στα δίχτυα τους, ή στο στομάχι των μεγαλύτερων φαλαινών, ή ακόμα και οι κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών που το ανακάλυψαν στην παραλία που το είχε ξεβράσει η θάλασσα, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της ύπαρξης αυτού του ξεχωριστού πλάσματος και παρακίνησαν τους επιστήμονες να ασχοληθούν με τη βιολογική εξέλιξή του.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθούν οι απίστευτες ιστορίες των ψαράδων και των ναυτικών, που ορκίζονταν ότι είχαν συναντήσει το τεράστιο πλάσμα στα ταξίδια τους. Μέχρι σήμερα, παρ' όλες τις προσπάθειες, οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν κανένα ζωντανό ώστε να το παρατηρήσουν και να καταγράψουν τις συνήθειές του.

Zoom in (real dimensions: 450 x 300)Image

Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό; Το Architeuthis dux είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο ον στη γη, φτάνοντας σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ το βάρος του ξεπερνάει τον ένα τόνο. Πιστεύεται ότι είναι από τα αρχαιότερα πλάσματα στον πλανήτη. Η κυριότερη δυσκολία που έχουν να ξεπεράσουν οι επιστήμονες είναι ότι το γιγάντιο καλαμάρι ζει σε πολύ μεγάλα βάθη και σπανίως ανεβαίνει στην επιφάνεια.


Σημειώνεται ότι νεκρά γιγάντια καλαμάρια έχουν βρεθεί αρκετές φορές κοντά στις ακτές της βόρειας Ισπανίας, ωστόσο, ποτέ δεν κατέστη δυνατό να μελετηθεί ζωντανό κάποιο από αυτά.

Zoom in (real dimensions: 480 x 320)Image

Το μεγαλύτερο Architeuthis dux που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα είχε μήκος 18 μέτρα, ενώ το σώμα του έφτανε τα 5 μέτρα. Το ον αυτό ζύγιζε κάτι παραπάνω από ένα τόνο. Και παρόλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο από αυτά δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί!


Zoom in (real dimensions: 400 x 300)Image

Ένα μέτριο γιγάντιο καλαμάρι έχει μήκος από 6 μέχρι 13 μέτρα, ενώ το σώμα του είναι από 1 έως 2.5 μέτρα. Το βάρος του είναι από 50 μέχρι 300 κιλά.
Zoom in (real dimensions: 358 x 235)

Καλαμάρια της οικογένειας Architeuthi έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο Βόρειο Ατλαντικό, από το Λαμπραντόρ μέχρι τον κόλπο του Μεξικό, στη Βόρεια Νορβηγία, στις Αζόρες, στο Βόρειο Ειρηνικό, στην Ιαπωνία, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Νότιο Παγωμένο Ωκεανό.

Τα Architeuthis dux είναι τα μεγαλύτερα ασπόνδυλα κεφαλόποδα και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα μαλάκια, όπως το χταπόδι, τη σουπιά και το κοινό καλαμάρι. Όλα αποτελούν βασική τροφή για τη φάλαινα φυσητήρα, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ο φυσητήρας μπορεί να έχει το ίδιο μήκος με το Architeuthis!

Τα ενήλικα καλαμάρια ζουν συνήθως σε βάθος 200 έως 1000 μέτρων, δηλαδή στην ωκεάνια ζώνη εισόδου φωτός, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια μεγαλύτερα είδη ζουν στη ζώνη της αβύσσου, δηλαδή σε βάθος μεγαλύτερο από 4000 μέτρα.

Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί και το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, όπου έχει καταγράψει ως το μεγαλύτερο ασπόνδυλο το Architeuthis dux που βρέθηκε στον Ατλαντικό, στο Θίμπλ-Τικλ του Καναδά, βάρους 2.2 τόνων, στις 2 Νοεμβρίου του 1878.