Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Guardian: «Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή της Ελλάδας φιλοδοξεί να επεκταθεί παγκοσμίως»

Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο: «Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή της Ελλάδας φιλοδοξεί να επεκταθεί παγκοσμίως». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Χρυσή Αυγή μετά την εκλογική της επιτυχία στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επεκταθεί «όπου υπάρχουν Έλληνες».

«Η Χρυσή Αυγή θέλει να δημιουργήσει κύτταρα σε κάθε γωνιά του κόσμου» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, συνδέοντας τη δράση της οργάνωσης με Βρετανούς νεοναζί κατά την περίοδο ίδρυσής της στην δεκαετία του ‘80. «Η οργάνωση έχει ξεκινήσει να ανοίγει γραφεία σε Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ο Guardian σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται δημοσκοπικά στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος κάτι που δίνει ώθηση στην επέκταση της δράσης της. Μεταξύ, άλλων το δημοσίευμα αναφέρεται και στις φήμες που θέλουν το νεοναζιστικό κόμμα να στηρίζεται οικονομικά από πλούσιους εφοπλιστές, που μεταξύ άλλων τη βοηθούν στο «άνοιγμα» που επιχειρεί στο εξωτερικό.

Μετά τη Γερμανία σχεδιάζεται η επέκταση με δεκάδες γραφεία στην Αυστραλία, όπως γράφει η εφημερίδα θυμίζοντας τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης ότι το κόμμα του αποφάσισε να δημιουργήσει «κύτταρα όπου υπάρχουν Έλληνες επειδή ο λαός κατάλαβε ότι η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια».«Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και πολύ σύντομα βουλευτές μας θα επισκεφτούν την Αυστραλία» πρόσθεσε.

Η Χρυσή Αυγή σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα και δεν παύει να στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό για ενίσχυση και επέκταση της δράσης της, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Ψαρράς συγγραφέας της«Μαύρης Βίβλου της Χρυσής Αυγής». «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι σαν τα άλλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της στις αρχές του 80 είχε το ένα της μάτι στραμμένο έξω» υποστηρίζει ο συγγραφέας.

«Ανάλογες ομάδες στην Ευρώπη έδωσαν στο κόμμα ιδεολογική άλλοτε και οικονομική στήριξη για να τυπώσει βιβλία και περιοδικά. Μετά την χρόνια εισαγωγή ναζισμού, τώρα θέλει να εξάγει ναζισμό» αναφέρει ο κ.Ψαρράς συμπληρώνοντας ότι μέλη της έχουν τακτές συναντήσεις με νεοναζί της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Ο Guardian αναφέρεται και στις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει ο «επεκτατισμός» της Χρυσής Αυγής. Αντιδράσεις κυρίως από Έλληνες ομογενείς και εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς. «Δεν βλέπουμε τίποτε χρυσό στη Χρυσή Αυγή» σημειώνει ο πατέρας Αλεξ Καρλούτσος, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. «Εθνικισμός, φασισμός και ρατσισμός δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τονίζει.

Ο Guardian προβλέπει πάντως ότι η Χρυσή Αυγή θα ρίξει το βάρος της κυρίως στουςΈλληνες των ΗΠΑ που φθάνουν τα τρία εκατομμύρια. Ήδη, αφίσες και προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται στην Αστόρια, όπου το κόμμα των ακροδεξιών άνοιξε και λειτουργεί τοπική οργάνωση.