Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ σε Guardian: Ήρθε η ώρα του λογαρισμού για τους Έλληνες


Έντονη κριτική στην Ελλάδα εξαπέλυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρωτοσέλιδη συνέντευξη της στην βρετανική Guardian. Με τίτλο "Ηρθε η ώρα να πληρώσετε: Μην περιμένετε συμπάθεια" η Λαγκάρντ λέει ότι έχει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα παιδιά που στερούνται αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στην υποσαχάρια Αφρική από ό,τι για πολλούς από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια στην Αθήνα.
Στην συνέντευξη της η Λαγκάρντ τονίζει ότι ήρθε η ώρα για να πληρώσει η Ελλάδα τα χρωστούμενα και καθιστά σαφές ότι το ΔΝΤ δεν έχει καμία πρόθεση άμβλυνσης των όρων του πακέτου λιτότητας της χώρας.
Χρησιμοποιώντας σκληρή φρασεολογία, επισημαίνει ότι οι Έλληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αν τα παιδιά τους επηρεάζονται από τις περικοπές και την λιτότητα. "Οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους", λέει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση πως μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τις μητέρες που λόγω της κρίσης δεν έχουν πρόσβαση σε μαίες ή ασθενείς που δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, η Λαγκάρντ απαντά: "Σκέφτομαι περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός μικρού σχολείου στον Νίγηρα, που πάνε σχολείο μόλις δύο ώρες την ημέρα, μοιράζονται μια καρέκλα ανα τρεις και ποθούν για μάθηση. Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα. "
Η διευθύντρια του ΔΝΤ προβλέπει ότι η κρίση του χρέους δεν έχει ακόμη κάνει τον κύκλο της και προσθέτει: "Ξέρετε, όσον αφορά την Ελλάδα, σκέφτομαι επίσης όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχώς φοροδιαφεύγουν". 
"Νομίζω ότι οι Έλληνες θα πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους και σε συλλογικό επίπεδο." Ερωτώμενη για το πώς, απαντά: ". Με την καταβολή του φόρου από όλους".
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Guardian εάν ουσιαστικά λέει στους Έλληνες και άλλους στην Ευρώπη, ότι μέχρι τώρα περνούσαν καλά και τώρα ήρθε η ώρα να "πληρώσουν τον λογαριασμό", απαντά: " Έτσι είναι."
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η παρέμβαση της Λαγκάρντ πραγματοποιείται την ώρα που η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα συσκέπτεται για το πως θα καλύψει την "μαύρη τρύπα" των φορολογικών εσόδων που μειώθηκαν κατά ένα τρίτο μέσα σε ενα χρόνο.
Σε συνέντευξή της η Λαγκάρντ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν απολαμβάνει πάρει ηπιότερη μεταχείριση από μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και ότι το ΔΝΤ δεν δυσκολεύεται να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις σε ένα σχετικά πλούσιο έθνος.
"Είναι μερικές φορές δύσκολο να πούμε στην κυβέρνηση μιας φτωχής χώρας, όπου οι άνθρωποι ζουν με ετήσιο εισόδημα $ 3.000, $ 4.000 ή $ 5.000 να μειώσει το έλλειμμα. Γιατί ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης για τους φτωχούς."
Πηγή: Guardian