Ο εθισμός στα ναρκωτικά οφείλεται ίσως σε μια ανωμαλία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο εθελοντών συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις οι οποίες ενδέχεται να ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, να τη ροπή όσων τις φέρουν προς την εξάρτηση από ουσίες.
Καθώς αυτές εντοπίσθηκαν και στα «καθαρά» από ουσίες αδέλφια τους, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο κληρονομικός παράγοντας παίζει μάλλον σημαντικό ρόλο. Το γεγονός όμως ότι τα αδέλφια αυτά δεν ήταν εξαρτημένα προσφέρει, όπως τονίζουν, ελπίδα για την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων καταπολέμησης του προβλήματος.
Εξετάσεις σε αδέλφια
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τη Κάρεν Ερσε εξέτασαν με απεικονίσεις τον εγκέφαλο 50 εθελοντών εξαρτημένων από την κοκαΐνη ή το κρακ καθώς και αυτόν των αδελφών τους οι οποίοι δεν είχαν εμφανίσει ποτέ εξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Στη συνέχεια συνέκριναν αυτές τις απεικονίσεις μεταξύ τους αλλά και με τις απεικονίσεις του εγκεφάλου υγιών εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν καμία συγγένεια με τους παραπάνω.
Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», εντόπισαν τις ίδιες ανωμαλίες στον εγκέφαλο των εξαρτημένων ατόμων και των αδελφών τους σε σχέση με τους υγιείς «μη συγγενείς» εθελοντές. Οι ανωμαλίες αυτές παρατηρήθηκαν σε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού και του ραβδωτού σώματος που ελέγχουν τη συμπεριφορά.
Διαταραχή του εγκεφάλου και όχι επιλογή;
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ορισμένα άτομα ίσως είναι «προγραμματισμένα» για την εξάρτηση από ουσίες. «Εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι από όσους πάρουν ναρκωτικά δεν γίνονται όλοι ναρκομανείς» δήλωσε η δρ Ερσε. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν αποτελεί επιλογή ή τρόπο ζωής αλλά μια διαταραχή του εγκεφάλου, και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφοροποιήσεις στον εγκέφαλο των εξαρτημένων ατόμων έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ως τώρα όμως οι ειδικοί δεν είχαν προσδιορίσει αν αυτές είχαν προκληθεί από τις ουσίες ή υπήρχαν εκ γενετής. Ο εντοπισμός τους από τους επιστήμονες του Κέιμπριτζ, αν επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, ενδέχεται ίσως να οδηγήσει σε νέου είδους θεραπείες.
Το γεγονός ότι οι ίδιες ανωμαλίες παρατηρήθηκαν και στον εγκέφαλο των αδελφών που δεν είχαν ποτέ εξάρτηση από τα ναρκωτικά υποδηλώνει ωστόσο ότι αυτή η «εκ κατασκευής» προδιάθεση δεν είναι απαραιτήτως καταδικαστική. Τόσο οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη όσο και ανεξάρτητοι επιστήμονες σημειώνουν ότι μελετώντας την «πορεία» των εξαρτημένων και των μη εξαρτημένων αδελφών τους μπορούμε ίσως να οδηγηθούμε σε καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.