Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

1 τρισ. ευρώ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβουν νότια της Κρήτης


Eπιμένει στην άρνησή του να μην δοθούν άδειες γεωτρήσεων νότια της Κρήτης η κυβέρνηση, παρά την επιμονή των ρωσικών και των ισραηλινών εταιρειών, όπως πρώτο αποκάλυψε το defencenet.gr, αλλά τώρα βάζει περιτύλιγμα στην άρνησή του λέγοντας ότι "Του χρόνου θα δουλεύουν γεωτρύπανα στην Ελλάδα", αλλά αναφέρεται στα μικρά κοιτάσματα των 400-500 εκατ. βαρελιών της Δυτικής Ελλάδας που θα αλλάξουν βέβαια τις τοπικές οικονομίες, αλλά δεν αποτελούν την "κρίσιμη" ανακάλυψη που θα αλλάξει την πορεία του Έθνους, όπως συμβαίνει με την Κύπρο αυτή την στιγμή.




Τα κοιτάσματα αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση διπλάσιας περιεκτικότητας σε πετράλιο από τον Πρίνο (ίσως και τριπλάσιας, αλλά απέχουν πολύ από τα ήδη προεντοπισμένα κοιτάσματα των 20-42 δισεκλατομμυρίων βαρελιών νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. 


Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε πάντως ότι «Η ανακάλυψη στην Κύπρο έχει αναστατώσει τη διεθνή κοινότητα. Πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε και εμείς. Υπάρχουν γεωλογικές συνέχειες»,  τόνισε ο υφυπουργός σχολιάζοντας το κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 12.

Ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι "αλλάζει το κλίμα στην οικονομία της Κύπρου αλλά και η γεωπολιτική σημασία όλης της περιοχής".

 

Αυτό το τελευταύο καλό είναι αν το συζητήσει και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον πρωθυπουργό για να αντιληφθούν πλέον ότι στην περιοχή υπάρχει πολύ χρήμα και πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να προστατεύθούν από ένα στράτευμα το οποίο αυτή την στιγμή έχει περιορισμένες ικανότητες δράσης στην Α.Μεσόγειο. 


Ο υφυπουργός σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα διεθνής διαγωνισμός για τα πρώτα τρία οικόπεδα στο Ιόνιο, από όπου μπορούν να βγουν 400-500 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά για την περιοχή νότια της Κρήτης, ούτε λέξη. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις έχει να κάνει με το αίτημα της Ρωσίας να ξεκινήσει άμεσα χωρίς κόστος και χωρίς καμία υποχρεώση της ελληνικής πλευράς, γεωτρήσεις σνότια της Κύπρου.


"Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την παρουσία της ρωσικής αρμάδας, μέχρι το Πάσχα θα "έδινε" όχι 50 ή 100 εκατ. ευρώ κοίτασμα όπως στην Κύπρο, αλλά αξίας κοιτασμάτων πάνω από  1 τρισεκατομμύριο ευρώ και όχι μόνο σε φυσικό αέριο, αλλά και σε πετρέλαιο που είναι άπειρα πιο κρίσιμο από στρατηγική σημασία από το φυσικό αέριο" ανέφερε άριστος γνώστης των του περιεχομένου των ερευνών που αφορούσαν τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. 


Όπως αποκάλυψε το defencenet.gr, οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Rosneft και η ισραηλινή Delek ζήτησαν από το ΠΕΚΑ άδεια για να να προχωρήσουν άμεσα σε γεωτρήσεις χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΠΕΚΑ, με την επιβάρυνση του κόσοτυς γεωτρήσεων δική τους. Για τον απλό λόγο ότι είναι βέβαιοι για το που βρίσκονται τα κοιτάσματα και το τι κρύβουν. Δεν ζητούν αποκλειστική εκμετάλλευση αγού γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ "έχουν τον πρώτο λόγο" απλά ζητούν να ξεκινήσουν πρώτοι. 


Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.Νορβηγοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει αποθέματα κάτω από την Κρήτη της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Πηγή: defencenet.gr