Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.
Η καγκελάριος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της «συντεταγμένης πτώχευσης» της Ελλάδας ζητώντας να μην υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων».
Ο καθένας «πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του» είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι η αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη».
Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες, τόνισε.
«Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διαδικασία εντός της ευρωζώνης. Εργαζόμαστε με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να μην συμβεί αυτό, διότι δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα και διότι ο κίνδυνος να μάς πλήξει όλους, ή τουλάχιστον πολλές χώρες, είναι πολύ υψηλός», δήλωσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, όπως συζητείται με επιμονή στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες.
Ο υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Welt στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, βάζοντας φωτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
«Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν 'σπεκουλάρουμε' το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», είπε η κ. Μέρκελ επικρίνοντας εμμέσως το άρθρο του αντικαγκελαρίου της Φίλιπ Ρέσλερ.
«Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες υπομονή απέναντι στην Ελλάδα.
«Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα», είπε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Διατύπωσα ξεκάθαρα την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της ευρωζώνης», επανέλαβε.
Με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υπενθύμισε ότι «εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε οικονομικά». «Και η γερμανική οικονομία θα επλήττετο από κρίση όχι μόνον στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα», προειδοποίησε.
«Όχι» Σόιμπλε σε έξοδο από ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ σε χθεσινοβραδινές τηλεοπτικές δηλώσεις απέρριψε σκέψεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει να σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης, πρέπει και θα βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους. Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει σκληρές προϋποθέσεις. Σε αυτό δεν θα γίνουν εκπτώσεις».
Για τα δημοσιεύματα περί σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για περιπτώσεις απίθανες, με την έννοια ότι «κατά βάση τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Σημείωσε όμως ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην «απαγόρευση σκέψεων» και συγκεκριμένα σχέδια και αυτό ισχύει και για επεξεργασία θεμάτων στο υπουργείο του. Δεν πρέπει όμως αυτή η επεξεργασία και για το απίθανο σενάριο να «εκφυλίζεται» σε γενικόλογες συζητήσεις.