Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό... ΔΝΤ θέλουν οι Γερμανοί



Τη δημιουργία ενός παρεμβατικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού με την εξουσία να αναλαμβάνει τη διαχείριση οικονομιών υπερχρεωμένων εθνών προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση της Ευρωζώνης, υποστηρίζει γερμανικό κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε χθες...






...στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Το εξασέλιδο έγγραφο που κατήρτισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβουν στον τρόπο που οι πολιορκημένες χώρες της Ευρωζώνης διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.

Το εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει το σχέδιο της Γερμανίας να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών της Ευρωζώνης μέσω της δημιουργίας μίας «ένωσης σταθερότητας» που θα ακολουθηθεί αμέσως από κινήσεις «στη κατεύθυνση μιας πολιτικής ένωσης». Θα παρακινήσει, λέει η βρετανική εφημερίδα, φόβους πως τα γερμανικά σχέδια για την ευρωκρίση θα οδηγήσουν σε ένα Ευρωπαϊκό υπερκράτος με τον σχεδιασμό δαπανών και φόρων να λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις παρακινούν σε μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – που πρόκειται να ιδρυθεί στο τέλος του 2012 – σε μία παραλλαγή του ΔΝΤ για την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) το οποίο θα μπορεί να αναλαμβάνει τον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο μιας προβληματικής χώρας.

Το γερμανικό έγγραφο που έχει τίτλο «Το Μέλλον της ΕΕ: Απαιτούμενες Βελτιώσεις της Πολιτικής Ολοκλήρωσης για τη Δημιουργία μιας Ένωσης Σταθερότητας» προέκυψε την ώρα που οι Μέρκελ και Κάμερον συναντιούνται για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης.