Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα, γ... τα υπουργεία μου; Του Σ.Κούλογλου


Η είδηση πέρασε ασχολίαστη: η τρόικα ζητάει τώρα από την προσεχή κυβέρνηση και τα κόμματα που θα την στηρίξουν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου!! Μετά τον εξευτελισμό των Καννών και την μεγαλειώδη κωλοτούμπα της ΝΔ, αποτέλεσμα των πιέσεων από τις Βρυξέλλες και των...

 δηλώσεων Ολι Ρεν, ένα ακόμη στοιχείο για την σωστή απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα»: μα φυσικά η τρόικα.


Εδώ κατάντησαν μια χώρα, στην οποία άλλοτε άνθρωποι προτιμούσαν το εκτελεστικό απόσπασμα, παρά να υπογράψουν δήλωση νομιμοφροσύνης. Όσοι ανεύθυνα δανείζονταν τα προηγούμενα χρόνια κι ύστερα οι τωρινοί. Η απερχόμενη κυβέρνηση που ούτε διαπραγματεύθηκε σοβαρά, ούτε τηρούσε τα όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές, αλλά προσπαθούσε να τους ξεγελάσει με μαυρογιαλούρικα τερτίπια, με αποκορύφωμα ανευθυνότητας το περιβόητο δημοψήφισμα.


Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αντί να επιδιώξει να διαπραγματευθεί από κοινού με τη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες το έπαιζε τόσο αδιάλλακτη, όσο υποτακτική εμφανίζεται σήμερα. Και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους, είτε ζητώντας την άνευ όρων παράδοση, είτε συμβάλλοντας με την δήθεν αδιάλλακτη στάση τους στο πολιτικό χάος. Αντί να διατυπώσουν ριζοσπαστικές αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις για μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα: βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, επειδή χρωστάει, και αν φαλιρίσει ατάκτως θα βρεθεί σε θέση ακόμη δυσκολότερη.

Η νέα κυβέρνηση και οι εταίροι της καλούνται τώρα να υπογράψουν ότι θα εφαρμόσουν μια συμφωνία, της οποίας κανείς δεν γνωρίζει αρκετά κρίσιμα σημεία, που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή που, για να τα καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι να καταφτάσει η περίφημη 6η δόση, η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται με τα ακριβότερα επιτόκια στο κόσμο, παρά τα μνημόνια και τις κάθε λογής «βοήθειες».

Είναι εξοργιστικό ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΝΔ αδυνατίζει κι άλλο την διεθνή θέση της Ελλάδας, καθυστερώντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Επειδή θέλει να αποφύγει την συμμετοχή των στελεχών της και την φθορά τους και να διατηρήσει το δικαίωμα της κριτικής στο νέο κυβερνητικό σχήμα, για να κερδίσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Τι νόημα έχει όλο αυτό όταν άλλοι και αλλού αποφασίζουν, με το καιρό όλο και περισσότερο, για τη πορεία της χώρας; Ακόμη κι αν τα πάρετε, τι θα τα κάνετε τα υπουργεία τον Φλεβάρη, γ.... τα υπουργεία μου;

Η φωτό του Δημήτρη Θεοδόση