Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η αλήθεια για την κρίση και ο επενδυτής "φάντασμα" (video)

Ένας άνδρας που εμφανίστηκε ως επενδυτής σόκαρε τους παρουσιαστές του BBC. Δήλωσε ότι η κρίση είναι καρκίνος και ευκαιρία και ότι η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο. Φήμες ότι επρόκειτο για φάρσα.






Η άποψή του για την κρίση και την ευρωζώνη, ο κυνισμός του και η δήλωσή του ότι ως "επενδυτής ονειρεύεται την ύφεση" έκαναν το γύρο του διαδικτύου.


Ο λόγος για τον ανεξάρτητο επενδυτή Alessio Rastani, ο οποίος σόκαρε παρουσιαστές εκπομπής του BBC, παρομοιάζοντας την κρίση με "καρκίνο", προβλέποντας την εξαφάνιση των αποταμιεύσεων των πολιτών σε ένα χρόνο από σήμερα και δηλώνοντας ότι η Goldman Sachs και όχι οι κυβερνήσεις εξουσιάζουν τον κόσμο.

Όπως ήταν φυσικό το βίντεο των δηλώσεων (ειδικά από το 2:22 και μετά είναι συγκλονιστικό), έκανε το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο η "ειλικρίνειά" του, προκάλεσε υποψίες.

Αμέσως κυκλοφόρησαν φήμες ότι μπορεί ο συγκεκριμένος κύριος να είναι μέλος της ομάδας "The Yes Men". Πρόκειται για ομάδα που ειδικεύεται σε έξυπνες φάρσες με θύματα δημοσιογράφους και εκπομπές που θεωρούνται έγκυρες και σοβαρές.

Απανωτές διαψεύσεις

Οι "Yes Men" σε ανάρτηση στο μπλογκ τους διέψευσαν ότι ο Rastani είναι μέλος τους, ενώ και το BBC σε ανακοίνωσή του σημιώνει ότι μετά από "έρευνα" δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, ότι o Rastani δεν είναι πράγματι επενδυτής και επομένως η συνέντευξη δεν ήταν φάρσα.

Πάντως, πολλοί εξακολουθούν να μην πείθονται, καθώς τα όσα είπε ο Rastani, πραγματικά δεν τα ακούμε συχνά στη δημόσια συζήτηση σχετικά με την κρίση και θα μπορούσε να τα έχει πει ο Gordon Gekko, o ήρωας που ερμήνευσε θαυμάσια ο Michael Douglas στην ταινία Wall Street.

Επίσης, οι "Yes Men" είχαν και στο παρελθόν "χτυπήσει" σε εκπομπή του BBC, με τον συνιδρυτή της ομάδας να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος εταιρείας χημικών.

Μια καλά οργανωμένη φάρσα ή μήπως όχι;

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αν ο Rastani είναι... "απάτη", οι Yes Men, έκαναν εξαιρετική δουλειά καθώς έχει ενεργό λογαριασμό στο Twitter εδώ και δύο χρόνια, αλλά και μπλογκ, από τον Φεβρουάριο 2010.

Τελευταία εξέλιξη στην έρευνα για το αν ο Alessio Rastani υπάρχει στ' αλήθεια είναι ότι δημοσιογράφος του Forbes, επικοινώνησε μαζί του και του μίλησε στο τηλέφωνο.

Οι απαντήσεις του δεν ήταν πειστικές, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ανεξάρτητος επενδυτής και προσθέτει ότι έχει κερδίσει από την κρίση.