Ακόμη και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να προστατευόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία όχι με πανάκριβες αντιηλιακές κρέμες, αλλά με ένα απλό χαπάκι, στο οποίο θα συμπυκνώνονται τα πολυτιμότερα μυστικά... των κοραλλιών.
Ερευνητές από το King's College επισκέφθηκαν το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, στην Αυστραλία, με την ελπίδα να αποκαλύψουν τις γενετικές και βιοχημικές διεργασίες που επιτρέπουν στα κοράλλια του απειλούμενου γένους Acropora να θωρακίζονται από τις επικίνδυνες ακτίνες UV. Δηλώνουν αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέσα σε δύο χρόνια, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.
«Ήδη γνωρίζαμε ότι τα κοράλλια και κάποια είδη φυκιών μπορούν να προστατευθούν από τις σκληρές ακτίνες UV σε τροπικά κλίματα, παράγοντας τα δικά τους αντιηλιακά, όμως μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πώς το κάνουν», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πολ Λονγκ. «Διαπιστώσαμε ότι τα φύκια που ζουν μέσα στα κοράλλια δημιουργούν ένα συστατικό, το οποίο πιστεύουμε ότι μεταφέρεται στο κοράλλι και στη συνέχεια μετατρέπεται σε αντιηλιακό, προς όφελος τόσο του ίδιου του κοραλλιού όσο και των φυκιών».
Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι το συστατικό αυτό περνά στην τροφική αλυσίδα, αφού οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ψάρια που τρέφονται από τα κοράλλια προστατεύονται και αυτά από την υπεριώδη ακτινοβολία. «Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι, εάν κατανοήσουμε πώς δημιουργείται και μεταδίδεται αυτό το συστατικό, θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε βιοσυνθετικά στο εργαστήριο προκειμένου να φτιάξουμε ένα αντιηλιακό για ανθρώπινη χρήση - ίσως σε μορφή χαπιού- που θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο».
Βιώσιμη γεωργία με την προστασία των καλλιεργειών
Παρότι ένα τέτοιο χάπι θα γινόταν σίγουρα ανάρπαστο, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, απώτερος στόχος της μελέτης δεν είναι η προστασία του ανθρώπου από τον Ήλιο. Οι ερευνητές του King's College αναζητούν τρόπους το ίδιο ευεργετικό συστατικό να καταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πιο ανθεκτικές στον ήλιο.
Επιπλέον, η ομάδα του καθηγητή Λονγκ διερευνά τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει το θάνατό τους.