Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενικότερα ‘περισσότερη Ευρώπη’ είναι, σύμφωνα με Γερμανούς ευρωβουλευτές, η απάντηση στην κρίση χρέους.
Με την ίδια ως καγκελάριο δεν πρόκειται να τεθεί ποτέ θέμα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, τόνισε προ ημερών η Άγκελα Μέρκελ. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να βάλει τέλος στη συζήτηση που είχαν ανοίξει το περασμένο Σαββατοκύριακο στελέχη του κόμματός της. Μια συζήτηση που απασχολεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών να απορρίπτουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Η εξέλιξη αυτή θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την νομισματική ένωση, τονίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ούντο Μπούλμαν, τονίζοντας ότι η απάντηση στην κρίση χρέους είναι ‘περισσότερη Ευρώπη΄:
«Δεν επιτρέπεται να υπάρξει οπισθοδρόμηση. Η επιστροφή στην μικροπολιτική των εθνικών κρατών δεν οδηγεί πουθενά. Μπορεί να υπάρξει μόνον ένα ευρωπαϊκό μέλλον, και για τη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση να μεταφερθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ναι στο ευρωομόλογο
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, κοινά ομόλογα καθώς και ένας ευρωπαίος υπ. Οικονομικών. Παράλληλα όμως θα έπρεπε να διευρυνθούν τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και των εθνικών κοινοβουλίων όσον αφορά τον έλεγχο των υπερχρεωμένων χωρών. «Απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στο δικαίωμα συναπόφασής μας και των όσων μπορούμε να δρομολογήσουμε από κοινού. Πού είναι για παράδειγμα το σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα;»
Ο κ. Μπούλμαν χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και προσθέτει ότι με τα πακέτα διάσωσης οι ευρωπαίοι ηγέτες απλώς κερδίζουν χρόνο και καθησυχάζουν τις αγορές.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην DEUTSCHE WELLE