Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

"Ελκυστικο" ...... Χ.Α

Μετά τη Morgan Stanley και την Deutsche Bank, άλλος ένας διεθνής οίκος μπαίνει στη νέα λίστα των… οπαδών του Χ.Α, και, μάλιστα, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, και, όπως δείχνουν τα πράγματα, με τη δυναμικότητα που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές της χρονιάς, και άλλοι πολλοί (ελπίζουμε) θα ακολουθήσουν…



 

  Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse μας εξέπληξε θετικά, όταν μετά από πάρα πολύ καιρό γεμάτο με «μαύρες» εκθέσεις για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε στην αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου. Σήμερα αποφάσισε να μας δώσει άλλη μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, αναβαθμίζοντας αυτή τη φορά τις ελληνικές μετοχές από underweight σε benchmark.

Και αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό της υπόθεσης!

Το μεγάλο δώρο που κάνει στο Χ.Α η ελβετική τράπεζα είναι πως το χαρακτηρίζει όχι απλά φθηνό και ελκυστικό, αλλά ως το «πιο ελκυστικό της Ευρώπης, με βάση τις αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή».

Αν και ο οίκος εμφανίζεται λοιπόν κάπως επιφυλακτικός για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως οι μισθοί στη χώρα μας θα πρέπει να μειωθούν κατά 7% (στην Ισπανία 3% και στην Πορτογαλία 2%), για να επανακτήσει η οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, και πως το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, ωστόσο, το σημαντικό είναι πως πλέον συμβουλεύει τους μεγάλους πελάτες της να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνή οίκο, το Χ.Α έχει τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις πλέον στην Ευρώπη και μάλιστα η αναπόφευκτη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά και τα σημερινά επίπεδα τιμών.

Οπως υπολογίζει ο οίκος, το 36% του συνολικού χρέους αναμένεται να διαγραφεί, και αυτό έχει προεξοφλήσει η αγορά, ένα ποσοστό που είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Επίσης, όπως προσθέτει, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι ήδη αρκετά bearish και υπερβολικές, στο -3%.

Η Credit Suisse όμως δεν σταματά εκεί.

Δεν είναι μόνο η ελκυστικότητα των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών που την κάνει να αναβαθμίσει το Χ.Α. Είναι πολλά άλλα τα πλεονεκτήματα σήμερα που ακολουθουν την Ελλάδα. Οπως; Η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει το πρωτογενές ισοζύγιο, καθώς από έλλειμμα της τάξης του 11% το 2009, φέτος αναμένεται να σημειωθεί πλεόνασμα της τάξης του 1%.

Επίσης, σε ότι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χαμηλό λόγο δανείων προς καταθέσεις και επιπλέον οι πελάτες τους διατηρούν χαμηλά επίπεδα δανεισμού, αφού το χρέος του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 114%, την στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος αγγίζει το 126%.

Εάν άλλο… ατού, είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Οπως σημειώνει η Credit Suisse, αυτή τη στιγμή τα φορολογικά έσοδα φτάνουν το 38% του ΑΕΠ, δηλαδη διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη του 45%, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των εσόδων είναι σημαντικά.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και σε ότι αφορά στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και τη ΕΕ στα επτά χρόνια, είναι, επίσης. πολυ θετικό για την ελληνική αγορά.

KERDOS.GR
Ελευθερία Κούρταλη