Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ποιοι είναι οι "μνηστήρες" για τα πετρέλαια στην Ελλάδα



Η χθεσινή επιβεβαίωση από το βήμα του συνεδρίου Oilandgas Conference της αποκάλυψης του Κεφαλαίου στις 2 Απριλίου ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, δίνει ένα πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας για τις διαδικασίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυοφορία.






Η εμπλοκή των Ελληνικών Πετρελαίων στις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου –και αυτό δεν το ανακοίνωσε χθες ο κ. Κωστόπουλος– θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω κοινοπραξιών. Να θυμίσουμε παλαιότερες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων που είχε προβλέψει ότι η αγορά πετρελαίου θα ανοίξει το 2012 εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην περιοχή. Θα κινηθούμε πιο δυναμικά μάλλον μέσω κοινοπραξιών, είχε πει τότε ο κ. Κωστόπουλος.

Εκτός όμως από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις διεργασίες για τις πετρελαϊκές παραχωρήσεις παρακολουθεί στενά τόσο ο όμιλος της Motor Oil όσο και οι εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη που δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στον τομέα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλες περιοχές. Κορυφαία στελέχη του ομίλου της Motor Oil δεν κρύβουν στις συζητήσεις που έχουν με δημοσιογράφους, ότι διατηρούν ενδιαφέρον αν και θεωρούν πρόωρη την όποια συζήτηση προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχωρήσεων.

Μια ακόμη ελληνική εταιρεία η Ενεργειακή Αιγαίου που εκμεταλλεύεται την περιοχή του Πρίνου, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδιαφέρον της επί συγκεκριμένης μάλιστα περιοχής. Η Energean έχει τονίσει ότι θα ενδιαφερόταν να προχωρήσει στη διενέργεια οριζόντιας γεώτρησης στην περιοχή του Κατακόλου, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει το επιβεβαιωμένο μικρό κοίτασμα της περιοχής, χωρίς να απαιτηθεί η εγκατάσταση θαλάσσιας εξέδρας και σε συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας, με δεδομένη την εμπειρία ανάλογων γεωτρήσεων στην Καβάλα.

Πέρα από τις τρεις ελληνικές εταιρείες, στο προσκήνιο έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα και τα ονόματα δύο ξένων εταιρειών. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν κυκλοφορήσει στην ενεργειακή αγορά περιλαμβάνονται η νορβηγική Statoil και η αμερικανική Noble Energy. Το όνομα της πρώτης έχει εμπλακεί καθώς έχει έμμεση παρουσία στην Ελλάδα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP ενώ στις επαφές που έχουν γίνει με κυβερνητικούς αρμοδίους, εκπρόσωποι της νορβηγικής εταιρείας φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περιοχές του Ιονίου. Σημειώνεται ότι ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός στις 31 Δεκεμβρίου 2008 διέθετε αποδεδειγμένα αποθέματα 2.201 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και 537,8 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η αμερικανική εταιρεία εξάλλου έχει ήδη ενεργή παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθώς σε αυτήν έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα για ένα οικόπεδο στην Κύπρο. Η εταιρεία έχει αποθέματα 1,1 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων (τέλος 2010) με παρουσία στις ΗΠΑ, τον κόλπο του Μεξικού, την ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Αφρική.

Ερευνητικές

Εκτός όμως από τις πετρελαϊκές που θα κάνουν γεωτρήσεις, ήδη έχει εκδηλωθεί απτό ενδιαφέρον και από εταιρείες που διενεργούν σεισμικές και γεωλογικές έρευνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εταιρείες Petroleum Geo – Services, η εταιρεία που πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες με τη μέθοδο των multi client surveys στην Κύπρο, η TGS - Nopec Geophysical Company που επίσης ειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Οι εταιρείες αυτές καθώς και η επίσης ερευνητική Spectrum, φαίνεται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδιαφερομένων να διεξάγουν έρευνες μη αποκλειστικών σεισμικών και γεωλογικών δεδομένων, τα ευρήματα των οποίων θα διατεθούν και θα αξιολογηθούν από πετρελαϊκές εταιρείες που θα θελήσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.