Μεγάλη μελέτη αμφισβητεί τις αρετές της στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η φήμη της ασπιρίνης ως της «βασίλισσας» των ταπεινών φαρμάκων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται να σκιάζεται από μια καινούργια μεγάλη μελέτη που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σύμφωνα με αυτή οι μικρές δόσεις του αντιπηκτικού φαρμάκου μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ παρουσιάσει προβλήματα καρδιάς αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιοπάθειες.
Επιπλέον εξ αιτίας της αύξησης του κινδύνου για έλκη στομάχου και γαστρορραγίες που προκαλεί, οι ερευνητές συνιστούν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται με φειδώ και μόνον κατόπιν συμβουλής του γιατρού.
Η μεγαλύτερη μελέτη
«Η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και μη θανάσιμων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στο μεγάλο δείγμα» γράφει ο Αλφρεντ Μπερτολούτσι, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής της έρευνας, στη σχετική μελέτη η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Cardiology».
«Δεν υπήρξαν ωστόσο σημαντικές διαφορές στα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου, καρδιακής θνησιμότητας αλλά και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες»συμπληρώνει.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Bayer που παράγει την ασπιρίνη, ανέλυσε τα δεδομένα εννέα παλαιότερων ερευνών που είχαν εξετάσει τη δράση του φαρμάκου στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.
Στη μετα-ανάλυση συμπεριλήφθηκαν και τρεις έρευνες οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψη στην αξιολόγηση που είχε κάνει η αμερικανική υπηρεσία πρόληψης ασθενειών προκειμένου να καταλήξει στις συστάσεις της υπέρ της χρήσης της ασπιρίνης το 2009.
Αβέβαιη αξία
Στις έρευνες έλαβαν μέρος περίπου 100.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω. Κάποιοι ήταν υγιείς και κάποιοι είχαν διαβήτη αλλά κανείς δεν παρουσίαζε πόνους στο στήθος ή άλλα συμπτώματα προβλημάτων στην καρδιά.
Οι ερευνητές εντόπισαν μείωση κατά 19% των μη θανάσιμων καρδιακών προσβολών στους συμμετέχοντες που πήραν ασπιρίνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν πήραν το φάρμακο. Οσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες διαπιστώθηκε μικρή μείωση με την ασπιρίνη, οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι ενδέχεται να οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες.
Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι η ασπιρίνη αύξησε τον κίνδυνο αιμορραγίας από 0,7 σε 1% ανά 1.000 άτομα ετησίως, γεγονός το οποίο οδήγησε τους συγγραφείς της μελέτης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο είναι «αβέβαιης καθαρής αξίας».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ορισμένοι γιατροί επέμειναν ότι η αξία της ασπιρίνης είναι σημαντική για όσους πάσχουν από διαβήτη ή συγκεντρώνουν πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Αλλοι όμως τόνισαν ότι η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και ότι το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν αξιολόγησης του γιατρού και όχι με βάση μια γενική σύσταση.