Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κομισιόν:«Ερασιτεχνικός ο τρόπος» με τον οποίο το οικονομικό επιτελείο διαχειρίστηκε εξαρχής την κρίση


Ο υπουργός Οικονομικών κατευθύνεται προς το γραφείο του Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου τον υποδέχεται στην είσοδο μπροστά στις κάμερες με ένα «συγκρατημένο» χαμόγελο. Οταν κλείνουν οι πόρτες του γραφείου του, ο υπουργός Οικονομικών δέχεται την πρώτη ψυχρολουσία από τον «αναμμένο» Στρος-Καν. «Πρέπει να σταματήσετε να κάνετε συνεχώς...
διαρροές προς τα διεθνή ΜΜΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους σας» τον ψέγει εκνευρισμένος. «Δεν κάνουμε εμείς τις διαρροές, από δικά σας στελέχη προέρχονται αυτά που γράφονται» ανταπαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών…όπως είναι φυσικό, απεκρύβη στη συνέχεια για ευνόητους λόγους πολιτικής προστασίας του υπουργού Οικονομικών που βάλλεται πανταχόθεν στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν όμως ήθελε να «τραβήξει αυτιά» γιατί είναι ενήμερος περί «φλυαρίας» προερχόμενης από το περιβάλλον τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Οποιο δημοσίευμα προσθέτει ανασφάλεια ταράζει το οικοδόμημα της ευρωζώνης και τους σχεδιασμούς του Στρος-Καν» λέει στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν. Οι συνεχιζόμενες διαρροές και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης τίναξαν τα σπρεντ στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν θορυβήσει τον γενικό διευθυντή του Ταμείου γιατί σε μια περίοδο που προετοιμάζεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας, νιώθει «εκτεθειμένος» από τους χειρισμούς των Ελλήνων ομοϊδεατών του.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος αποκάλυψε τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Ελλάδας («Ε» 18/4/11), είπε στην «Ε» ότι ο Στρος-Καν είναι σε θέση να γνωρίζει τον κύκλο των προσώπων μέσα στο στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών -αλλά και εκτός- που θεωρείται ότι «μιλούν ακατάπαυστα» στα διεθνή ΜΜΕ. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ανώτατα υπουργικά στελέχη, αλλά και εσωκομματικοί αντίπαλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά τον ίδιο, οι προαναφερθέντες έχουν γίνει εδώ και μήνες «τελάληδες πληροφοριών και τακτικοί συνομιλητές» με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τη «Νιου Γιορκ Τάιμς», τη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το πρακτορείο Ρόιτερς. «Το μεν στενό περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών από καθαρό ερασιτεχνισμό δεν μπορούν να το “βουλώσουν”, οι δε εσωκομματικοί τους αντίπαλοι θέλουν να κάνουν ζημιά στον Ελληνα πρωθυπουργό» ανέφερε ο συνομιλητής της «Ε». «Τις περισσότερες φορές διακρίναμε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών θεωρούσαν τους εαυτούς τους “σπουδαίους” μιλώντας απευθείας με ξένους δημοσιογράφους. Οι Ελληνες αξιωματούχοι δεν κατάλαβαν ποτέ την κρισιμότητα της κατάστασης. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλά κανείς τους. Το τραγικό όμως είναι ότι και μιλούσαν και δεν ήξεραν για ποιο θέμα μιλούν, αλλά και πώς να διαχειριστούν την κρίση…».

Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαρροές προς τα ΜΜΕ επιβεβαιώνει συνολικά, κατά διακεκριμένο στέλεχος της Κομισιόν, τον «ερασιτεχνικό τρόπο» που το οικονομικό επιτελείο διαχειρίστηκε εξαρχής την κρίση. Ενα χρόνο μετά το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, όπου ζητούσε επίσημα τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η πλειονότητα των τεχνοκρατών ΔΝΤ και Ε.Ε. που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις δείχνουν να συμφωνούν σε ένα πράγμα: Δεν είχαν επ’ ουδενί συνειδητοποιήσει το εύρος του προβλήματος που κλήθηκαν να βάλουν σε τάξη και αυξάνεται η πεποίθησή τους ότι το Μνημόνιο δεν διορθώνει τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας.

«Εχουμε διακρίνει την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, όπως για παράδειγμα στο φορολογικό. Η Ελλάδα χάνει τον έναν στόχο μετά τον άλλον. Οσο επαναλαμβάνονται τα λάθη, το χρέος διογκώνεται. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και γι’ αυτό μια ήπια αναδιάρθρωση (σ.σ.: οτιδήποτε αυτό μπορεί να σημαίνει) βρίσκεται προ των πυλών» υποστηρίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Το οικονομικό επιτελείο ξέρει ότι πρέπει να προχωρήσει πριν εξαντληθούν τα 110 δισ. που έχετε δανειστεί για να είναι έτοιμοι. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι ένα road show (ενημέρωση επενδυτών) μερικών μηνών για να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες επενδυτές».

Ενα ανεπίσημο όμως road show έχει ήδη ξεκινήσει από τους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» την περασμένη εβδομάδα είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον συνοδευόταν από τον Πέτρο Χριστοδούλου, γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έκανε τις πρώτες επαφές με ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομολογα σε μια χρονική στιγμή που η επιμήκυνση του χρέους μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Στα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν και επαφές με τη CEN (Clean Economy Network) και την IIF (Institute of International Finance) που αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

από την "Ελευθεροτυπία"