Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αγαπούν τις προκλήσεις και όχι τα χρήματα οι καινοτόμοι!



Πολλοί από μας θεωρούν πως όσοι ασχολούνται με καινοτομίες έχουν ως κυρίαρχο στόχο τα χρήματα και ίσως τη δόξα. Οι ευρεσιτέχνες όμως αποδεικνύουν το αντίθετο αφού φαίνεται πως γι αυτούς η καινοτομία αποτελεί μια πνευματική πρόκληση που εξάπτει τη φαντασία τους στο έπακρο...

Οι “καινοτόμοι” ιδεών και κάθε είδους εφευρέσεων καταλήγουν σ΄αυτές επειδή αναζητούν συνεχώςπνευματική πρόκληση και ανεξαρτησία, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Duke και το Georgia Institute of Technology.Tα χρήματα δεν παίζουν πάντα τόσο σημαντικό ρόλο αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια ανάλυση των δεδομένων έρευνας, τα οποία συλλέγονται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, από περισσότερους από 1.700 επιστήμονες και μηχανικούς που εργάζονται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στην εν λόγω έρευνα οι ερευνητές μέτρησαν με ειδικά τέστ “επίδοσης στις ευρεσιτεχνίες” τα κίνητρατων εργαζομένων, όπως το πόσο πολύ ενδιαφέρονται για τις πνευματικές προκλήσεις, την ανεξαρτησία της εργασίας, το μισθό, την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, το αν υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο, την ευθύνη αλλά και τη συμβολή στην κοινωνία.

Όσοι επιστήμονες και μηχανικοί που έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τις πνευματικές προκλήσεις, την ανεξαρτησία της εργασίας αλλά και το μισθό, ήταν και υπεύθυνοι για τις μεγαλύτερες ευρεσιτεχνίες.

Το συμπέρασμα που βγήκε από αυτήν την έρευνα ήταν ότι όσο περισσότερες ώρες εργάζονταν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί, τόσο περισσότερες καινοτομίες εφεύρισκαν. 60 ώρες δουλείας μέσα σε μία μόλις εβδομάδα απέδιδε και περισσότερες καινοτομίες.

Ωστόσο, οι πολλές ώρες εργασίας δεν εξηγούσαν το γιατί ήταν πιο παραγωγικοί όσοι ενδιαφέρονταν για πνευματικές προκλήσεις. Κάτι τέτοιο, είχε ίσως την εξήγησή του στο κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί ήταν πρόθυμοι στο να ασχοληθούν με ο,τιδήποτε καινούριο και στο να προσπαθήσουν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν που τους έκανε πιο περίεργους και πιο δημιουργικούς.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν ότι η εργασιακή ασφάλεια ήταν το πιο σημαντικό γι' αυτούς, φαίνεται να ότι εμφάνιζαν τον μικρότερο αριθμό καινοτομιών. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, στηριζόταν στο φόβο που ένιωθαν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί ως προς τις καινοτομίες αφού σίγουρα περιέχουν ρίσκο.

Μια έκθεση για τη μελέτη αυτή εμφανίζεται στο τεύχος του περιοδικού Διοικητικής Επιστήμης Δεκέμβριο του 2010 ( journal Management Science).